Hoppet lever för Nydalastugorna

I måndags debatterade vi framtiden för Nydalastugorna i Umeå fullmäktige.

Socialdemokraterna och vänsterpartiet duckade litegrann i debatten, men vi vet ju ganska väl vad de vill utifrån arbetet med Förslaget till fördjupning för Nydalaområdet. Men jag förstår varför de håller en låg profil – de vet att det är en stark opinion bland umeåborna som vill behålla stugmiljön kring Nydalasjön.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill följande:

- De flesta stugorna, oavsett ägandeform, ska rivas – S och V kommer inte tillåta några privatägda stugor runt sjön. De kommer inlösas eller exproprieras. – Sen ska några stugor samlas och bevaras i nord-östra delen, även om det inte är löst hur detta ska finansieras eftersom det blir riktigt dyrt för kommunen.

För moderaternas kan jag säga följande: Vi vill bevara så mycket som möjligt av stugmiljön kring Nydalasjön. Detta gäller för alla allianspartier. Den kulturinventering som gjorts har konstaterat att den gamla stugmiljön bibehållit en genuin karaktär som är värdefull att bevara. Många stugor och tomter är välskötta och visar på ett starkt intresse och engagemang från sina ägare och nyttjare.

Området kring Nydalasjön har en central plats som rekreationsområde i Umeå. Så skall det också förbli. För dem som vandrar runt sjön är det uppenbart att fritidshusen längs sjöns stränder förhöjer upplevelsen av att vandra omkring i en levande naturmiljö. Det ökar också tryggheten i området.

Och här verkar kärnpunkten i de olika politiska uppfattningarna ligga.

Att bevara stugmiljön står inte på något sätt i motsatsställning till att låta Nydalaområdet fortsätta vara ett rekreations- och friluftsområde. En levande stugmiljö gör att det ofta finns människor i området, det lyser upp området och gör omgivningen mer trygg att promenera och vistas i. Nydalastugorna bidrar till ökad upplevd trygghet.

De enda som verkar känna stugornas existens som ett problem, är socialdemokratiska och vänsterpartistiska kommunpolitiker i fullmäktgie . Frågar man de som rör sig runt Nydalasjön ser man det inte som ett problem.

Däremot behöver stugägarna – både de privata ägarna och de som hyr av kommunen – mer långsiktighet från kommunens sida, så att de inte behöver fundera från år till år om de ska få behålla sin stuga.

Allt detta går att lösa.

Därför kommer vi Moderater att rösta nej till det förslag som finns i Fördjupningen, beträffande avsnittet om Nydalastugorna. Stugorna ska i så stor utsträckning som det bara är möjligt tillåtas vara kvar. Inga privatägda stugor ska lösas in eller exproprieras. De som hyr av kommunen – oavsett det är privatpersoner eller föreningar – ska få långsiktiga lösningar, som gör att de kan känna det värt att lägga ned tid och resurser på att vårda stugorna.

Min förhoppning är att en majoritet av fullmäktigeledamöterna kommer att rösta för Alliansens förslag när det blir dags att ta beslut senare i höst. Då lyckas vi rädda Nydalastugorna. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har ingen egen majoritet, och vi har ju kunnat läsa på insändarplats att Vänsterpartiet är splittrade i frågan dessutom.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>