Arbetslinjen eller bidragslinjen

I dagens VK skriver jag på debattsidan tillsammans med Anna Kinberg Batra, moderaternas gruppledare i riksdagen och ordförande i finansutskottet. Debattartikeln bifogas nedan:

Snart dags att välja: arbetslinjen eller bidragslinjen

Nu är det snart bara ett år kvar till val i Sverige och här i Umeå kommun. Alliansregeringen har tagit ansvar för Sverige och kunnat satsa på såväl stärkt välfärd, investerat i infrastruktur och forskning samt tagit ansvar för jobben trots den värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talet. Vi fortsätter sätta jobben främst och bygger Sverige starkt, mot det står Socialdemokraterna som hotar med en återgång till bidragslinjen.

Som en liten, öppen, ekonomi påverkas Sverige av utvecklingen i omvärlden men trots det har Sverige klarat krisen bättre än de flesta jämförbara länder. Över 200 000 fler svenskar har ett jobb att gå till sedan 2006. När andra länder tvingas till nedskärningar kan Sverige, under 2013, skjuta in mer energi i ekonomin med 25 miljarder i kraftfulla satsningar på infrastruktur, forskning, bättre företagsklimat och ungas jobbchanser.

Arbetslösheten bland unga har länge varit hög i Sverige. Under de sista åren med Göran Persson som statsminister fördubblades ungdomsarbetslösheten i Sverige och därefter har den fortsatt öka till följd av krisen. Bara här i Umeå kommunär för många unga arbetslösa. Därför har Alliansregeringen halverat arbetsgivaravgiften för att anställa unga och sänkt restaurangmomsen så fler unga får chansen till extrajobb. Men mer behöver göras och här spelar utbildning en central roll.

Regeringen har sedan 2006 genomfört historiska reformer och satsningar på skolan. Nu senast, i samband med den ekonomiska vårpropositionen, satsar vi på 12 400 extra utbildnings- och praktikplatser under 2013 och 2014 samt på ett långsiktigt arbete med arbetsmarknadens parter för att öka sysselsättningen och sänka trösklarna till jobb genom så kallade yrkesintroduktionsavtal.

Mot det står fyra oppositionspartier med Socialdemokraterna i spetsen som väljer att möta en internationell ekonomisk oro med kraftiga skattehöjningar på 30 miljarder kronor på jobb och företagande. Med Socialdemokraternas förslag om fördubblade arbetsgivaravgifter för unga skulle företagens anställningskostnader öka med upp emot 40 000 kronor per ung anställd, vilket hotar jobbet för över tiotusen unga. Totalt hotar Socialdemokraternas politik över 70 000 svenskars jobb. Då återstår det att se hur Socialdemokraterna ställer sig till Miljöpartiets och Vänsterpartiets kravlistor och skattehöjningar på mellan 50 och 90 miljarder för att ärligt kunna svara på väljarnas frågor om vad en röst på Socialdemokraterna faktiskt innebär.

Genom sänkta kostnader för att anställa ungdomar, en halverad restaurangmoms, nya yrkesintroduktionsavtal och satsningar på en skola som leder till jobb skapar Alliansen möjligheter för fler ungdomar att få ett jobb. Nu är det snart bara ett år kvar till val i Sverige och i Umeå kommun. Då är det upp till väljarna att avgöra om de vill gå fortsatt framåt med nya Moderaternas arbetslinje eller backa bakåt med Socialdemokraternas bidragslinje.

 

Anna Kinberg Batra (M)

Gruppledare och ordförande riksdagens finansutskott

Anders Ågren (M)

Kommunalråd i Umeå

3 kommentarer

 1. Jag har nog aldrig sett en blogg som så flagrant skyller ifrån sig.Om de reagerat i 20 års tid och misslyckats så nog är det sossarnas fel.
  Jag tror nog att väljarna genomskådat bluffen.
  Jag är i 70 års åldern och jag vet hur ett solidariskt samhälle har byggts upp.
  Den välfärd som vi hade ,håller på att raseras.
  Och jag frågar de människor som fått lite mer i plånboken,är ni beredda att stödja det parti där era föräldrar får en sämre vård och omsorg och där undervisningen för era barn beror på plånbokens storlek. Och svaret är nej.
  Jag vet att många människor mitt i livet inte kanske tänker på detta.
  Men detta är jätteviktigt.
  Men kanske Ågren har Ågrenlinje.

 2. Det skulle vara intressant och få veta var dessa 200 000 jobb har tillkommit under eran regeringstid , men som vanligt så finns inget svar. Inte ens Professor Lars Calmfors har kunnat se någon ökning av jobb , efter alla jobbskatteavdrag eller sänkningen av restaurangmomsen . Å den ökning av kronor i börsen jag har fått . Det har jag betalat med ” sänkt ersättning från a-kassa , högre avgift till a-kassa , sänkt sjukersättning, sämre vård och sämre skola . Ni tog över när arbetslösheten låg på 6% , å nu är den på 8,5%,och den bara ökar . Arbetslinjen borde kallas bidragslinjen för de 65 000 utförsäkrade som skulle ha fått jobb de lever idag på socialbidrag eller är utnyttjade i Fas-3. Så framtiden med eran politik är allt annan än ljus.

 3. Bidragslinjen? Det är ju moderaternas specialitet att ta emot bidrag från näringsliv och andra lobbyister. Ni är ju själva stora bidragstagare men vill ej säga varifrån ni får dem. Socialförsäkringar är inte bidrag f.ö. – det är försäkringar betalade av löntagarna själva.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>