S och V stoppar ökad nyproduktion av hyresrätter

Igår debatterade vi vår Alliansmotion om att öka nyproduktionen av hyresrätter. Tyvärr röstade Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet nej till vår motion. Det är oansvarigt. Vi har akut bostadsbrist, och självklart måste kommunen dra sitt strå till stacken. Tillsammans med de privata aktörerna ska vi kunna få fart på bostadsbyggandet i Umeå igen.

Socialdemokraterna kritiserade vår strategi för att möjliggöra för AB Bostaden att öka nyproduktionen. De vill inte försälja något av fastighetsbeståndet överhuvudtaget.OK.

Men hur ska ni annars kunna klara av det? Bara för att fixa dagens planerade nybyggnationstakt kommer det krävas rejäla hyreshöjningar, ökade lån eller försäljningar. Så vad är ert svar?? Är det kraftfulla hyreshöjningar för de boende i hyreslägenheter som blir konsekvensen istället? De boende i Bostadens hyresrätter får i så fall betala ett högt pris för Socialdemokraternas och Vänsterpartiets motstånd att försälja delar av beståndet till andra ägare.

Det märkliga vid gårdagens debatt var att de ledande politikerna inom S och V så kategoriskt var motståndare till alla former av försäljning. Redan idag har vi i ägardirektivet till AB Bostaden att de ska vårda sin fastighetsportfölj utifrån affärsmässiga principer. I detta ingår, precis som det står i svaret på motionen, att köpa och sälja på ett långsiktigt hållbart sätt. Försäljning är en av flera alternativ, och detta har vi hittills varit överens om i Umeå kommunfullmäktige. Så det är inget nytt som vi i Alliansen framför, utan det finns redan med som en självklar del. Och nu har vi katastrofalt dålig byggnadstakt av bostäder i Umeå, och då är detta en av våra lösningar. Vill S/Vänsterpartiet ändra på detta plötsligt? Vänstervridningen fortsätter…….

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>