Andra städer växer snabbare

Idag kom de officiella siffrorna för Umeås befolkningsutveckling för år 2013 – vid årsskiftet var vi 118 349 umeåbor.

Därmed ökade Umeå med 1055 invånare förra året. .Med ”Norrlandsmått” är det bra siffror, och bättre än föregående år. Men med tanke på de tillväxtambitioner vi gemensamt har i Umeå så är det inte godkänt. Tyvärr tvingas vi konstatera att det ligger under den långsiktiga ambitionsnivå som Umeå kommun har.

Sett över riket hamnade vi på plats 22, när det gäller befolkningstillväxt. För att kunna nå visionen om 200.000 invånare skulle tillväxten behöva ligga omkring 2000 invånare per år. Vi har alltså ett ganska stort avstånd till den önskvärda tillväxttakten.

Det är två huvudkomponenter – nu liksom tidigare – som vi måste lägga extra fokus på, för att förbättra tillväxttakten under kommande år: nya jobb och nya bostäder. Helt uppenbart hämmas vi den rådande bostadsbristen. En för låg nyproduktion av bostäder gör att befolkningstillväxten är lägre än vad den annars skulle vara. För den som vill flytta till Umeå är det svårt att finna bostad. Här måste det bli bättring!

Konkurrensen mellan tillväxtregionerna är stenhård och vi i Umeå har verkligen inte råd att vara nöjd med sakernas tillstånd.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>