Lokalbrist och ändå motarbetas fristående alternativ inom förskola och skola

Idag skriver VK om de stora utmaningar som Umeå kommun står inför när det gäller att lösa lokalfrågan för växande barnkullar inom såväl förskola som skola. Fler elever kräver fler skollokaler. Umeå växer, vilket är positivt. Självfallet måste även lokalbeståndet inom skolområdet hänga med i denna utveckling. Vi går nu inom kort in i budgetpreocessen för 2015 och detta har naturligtvis hög prioritet.

Men en första insats i detta skulle ju kunna vara att sluta motarbeta de fristående alternativ som finns eller vill etablera sig i Umeå. Vi kan nämligen i samma tidning läsa att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet säger nej till etableringen av friskolan Engelska Skolan. Likaså har kommunen tydligen börjat säga upp lokalerna för ett antal fristående förskoleenheter. Om det stämmer är det ju ett märkligt agerande med tanke på att behovet av extra förskolekapacitet är akut.

Tyvärr är det väl vänstervridningen inom S i Umeå, med benäget stöd av Vänsterpartiet, som slår igenom. Att 3 av 4 föräldrar är positiva till det fria skolvalet (vilket min partivän Edward Riedl skrev om igår) är tydligen ointressant när allt tydligen ska göras för att bekämpa fristående alternativ.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>