169 dagar kvar till valet!

Den gångna veckan hade vi statsminister Fredrik Reinfeldt på besök. I Umeå stannade han under måndagen för till med lunchträff med lokala moderater, och jag passade på att ta en ”selfie” med honom. Inte varje dag :) En bra träff där han redogjorde för det politiska läget, aktuella frågor och det fanns även utrymme för frågor och synpunkter från de lokala företrädarna.

Idag är det 169 dagar kvar till valet. Det ser ut som att jobben och ekonomin kommer att bli viktiga frågor även i detta val. Det välkomnar jag verkligen.

Lite fakta:

1.       Sverige har högst arbetskraftsdeltagande och näst högst sysselsättningsgrad i EU. Arbetskraftsdeltagandet har ökat sedan 2006. Sysselsättningsgraden har ökat i många åldersgrupper.

2.       Både arbetskraften och sysselsättningen har ökat kraftigt sedan 2006, trots internationell kris och lågkonjunktur. Över 200 000 fler är sysselsatta i dag, jämfört med 2006.

3.       Samtidigt har utanförskapet minskat med nästan 200 000 personer, framför allt för att Socialdemokraternas stora förtidspensioneringar hejdades.

4.       Antalet arbetade timmar i ekonomin ökar, totalt och per person, vilket har betydelse inte minst för skatteintäkterna

5.       Andelen låglönejobb och andelen långtidsarbetslösa är bland de lägsta i EU

6.       Konjunkturinstitutetet och Riksbanken bedömer att regeringens politik på sikt leder till ökad arbetskraft, ökad sysselsättning, fler arbetade timmar och minskad arbetslöshet

7.       S hävdar att sysselsättningen har ökat för att befolkningen har ökat. Det sambandet håller inte. Jämför t.ex. med Nederländerna som har haft en liknande befolkningstillväxt som Sverige, men endast 70 000 i ökad sysselsättning sedan 2006

Nya Moderaterna har en politik med fokus på fler jobb med målsättningen full sysselsättning. Socialdemokraterna klagar och gnäller men har ingen jobbskapande politik, annat än att de ska höja skatterna på unga. Och det leder inte till nya jobb, Sen ska de samarbeta med vänsterpartiet som liksom miljöpartiet vill införa sex timmar arbetsdag. Om jag hörde rätt vill dessutom MP återinföra en variant av friåret. Dvs även om du har ett jobb och är arbetsför ska du ska få betalt för att INTE jobba under ett års tid.

Japp. Arbetslinjen mot flumlinjen. Nya Moderaterna står starka.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>