Ekonomiskt oansvarigt med försök med 6-timmarsarbetsdag

Pressmeddelande 2014-04-23

Ågren (M): Ekonomiskt oansvarigt med försök med 6-timmarsarbetsdag inom Umeå kommun!

Socialdemokraterna i Umeå vill efter valet i september införa försök med arbetstidsförkortning, med bibehållen lön. Det ska enligt uppgift ske på en eller flera arbetsplatser inom Umeå kommun. Detta har fått moderaterna att reagera.

Kommunalrådet Anders Ågren (M) har nu lämnat in en enkel fråga till Lennart Holmlund (S) kring förslaget. Frågan kommer att diskuteras på kommunfullmäktige måndag den 28 april.

-   Arbete och välfärd hänger ihop. För att klara av att finansiera den svenska välfärden på nuvarande nivåer behövs ökade skatteintäkter. Fler jobb, ökad produktivitet och fler arbetade timmar. Att istället dela på befintliga jobb är ju ekonomiskt oansvarigt, säger Ågren i en kommentar.

-   Jag kan inte tänka mig att Holmlund tycker att det här är ett bra förslag. Det visar väl bara att socialdemokraterna som kommer efter Holmlund drar tydligt åt vänster.

 

Enkel fråga till kommunstyrelsens ordförande Lennart Holmlund (S):

Sextimmarsdag är inte vad välfärden behöver!

Det verkar vara en trend att kommuner som styrs av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill införa försök med sex timmars arbetsdag. Så ska ske i Göteborg, och enligt uppgift så går Socialdemokraterna i Umeå till val på försök med införande av sex timmars arbetsdag med bibehållen lön inom kommunen. På en eller flera arbetsplatser.

Det är i så fall oansvarigt. För att klara av att finansiera välfärden på nuvarande nivåer behövs ökade skatteintäkter. Fler jobb, ökad produktivitet och fler arbetade timmar i ekonomin.

Konjunkturinstitutet har analyserat konsekvenserna av arbetstidsförkortning med bibehållen lön. Det skulle ”leda till lägre löner, försämrade trygghetssystem och lägre offentlig konsumtion. Servicenivån i skola, vård och omsorg och pensionerna skulle försämras och en stor del av den potentiella tillväxten skulle gå till att betala ökad ledighet i stället för till exempel ökade resurser till välfärden.”

Det här experimentet vill alltså S i Umeå genomföra på försök i den kommunala verksamheten efter valet i september.

Mina frågor till kommunstyrelsens ordförande Lennart Holmlund (S) är:

 

1.      Du har ju tidigare varit uttalad motståndare till sådana förslag. Vad tycker du numera om idén med att införa arbetstidsförkortning inom Umeå kommun, med bibehållen lön?

2.      Anser du att det är ekonomiskt försvarsbart att dela på befintliga jobb? Borde det inte vara bättre att fokusera på fler nya jobb, och fler arbetade timmar för att klara välfärden?

Umeå 2014-04-23

Anders Ågren, Kommunalråd (M)

1 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>