Socialrådgivning på nätet

I gårdagens VK hade vi Alliansgruppledare nedanstående debattartikel publicerad. Läggs som vanligt upp här på bloggen. Förövrigt kul när vi får bifall till en motion. Det är ju annars inte så vanligt förekommande.

 

Inför socialrådgivning på nätet

För många människor känns det skrämmande att ta steget att besöka eller ringa socialtjänstens kontor. På Kristdemokraternas initiativ har Alliansen i Umeå därför lämnat in en motion om att kommunen ska erbjuda socialrådgivning på nätet via sin hemsida. Dit ska invånare kunna vända sig med frågor och funderingar som berör socialtjänstens arbete. På det här sättet vill vi göra socialrådgivning mer tillgänglig och avdramatiserad.

Malmö stad vill påbörja ett samarbete med andra kommuner kring sin socialrådgivning på nätet. E-tjänsten heter ”Soctanter på nätet” och riktar sig i dag till alla Malmöbor. På webbplatsen kan invånarna ställa frågor och delta i diskussioner som handlar om missbruk, mobbning, hemtjänst och andra ämnen som berör socialtjänstens arbete.

Genom att stå för merkostnaderna kan de kommuner som väljer att delta erbjuda e-tjänsten via sin egen hemsida. Alliansen i Umeå anser att Umeå kommun måste ta till vara på den här fantastiska möjligheten. Då får vi ta del av den organisation och all den kunskap som har växt fram kring socialrådgivningsfunktionen sedan starten 2007.

Det går att ställa sina frågor när som helst under dygnet. Socionomer, med särskild kompetens att ge råd i sociala frågor via internet, besvarar dem så snabbt som möjligt – oftast inom ett dygn. Personalen ser naturligtvis till att alla inlägg är avidentifierade innan de publiceras på webbplatsen.

Självklart är inte tanken att funktionen ska ersätta befintliga arbetsmetoder. I stället ska den fungera som ett komplement som gör socialrådgivning mer tillgänglig för invånarna.

Alliansens motion har bifallits av en enig socialnämnd och behandlas snart av kommunfullmäktige. Ett bifall av motionen innebär stora vinster för invånarna i Umeå. Socialrådgivning på nätet gör det möjligt att på ett enkelt och anonymt sätt få svar på sina frågor. Det leder till en avdramatisering som gör att fler vågar söka rådgivning och stöd. Då ökar chanserna att påbörja arbetet med sociala problem i ett tidigare skede.

 

Veronica Kerr, gruppledare för Kristdemokraterna

Anders Ågren, kommunalråd Moderaterna

Peder Westerberg, gruppledare för Folkpartiet

Mattias Larsson, gruppledare för Centerpartiet

1 kommentarer

  1. Anledningen till att de flesta anser det så skrämmande att söka hjälp hos Socialtjänsten är att denna ”hjälp” innebär ett totalt omyndigförklarande och maximal förnedring, där den arbetslöse tvingas göra sig av med alla sina bankbesparingar och flytta till billigare bostad för att ens beviljas någon ersättning alls under sin arbetslöshet, och att Socialtjänsten utnyttjar dessa desperata arbetslösa som nästintill gratis arbetskraft där de tvingas arbeta heltid under indirekt dödshot i form av indraget försörjningsstöd, alltså svält som hemlös, för att kommunen ska tjäna pengar på deras arbetsinstas då de slipper betala avtalsenlig lön för att få sina lokaler tillhörande Returbutiken… vid Strömpilen städade… och Förslunda Trädgårds åkermarker o växthus skördade…! Den som söker hjälp hos Socialtjänsten behandlas som om denne vore grovt krimenell som dömts till samhällstjänst och bemöts som om denne vore i behov av vård för drogberoende! Receptionen har skottsäkra glas vilket visar hur dessa arbetslösa bemöts som om de vore grovt kriminella och direkt farliga!
    ”missbruk, mobbning, hemtjänst och andra ämnen som berör socialtjänstens arbete”, det är omänskligt att de fullt friska och drogfria och brottsfria… arbetslösa som måste komplettera sin a-kassa, eller inte kvalificerat sig för att få a-kassa, ska ”behandlas” av samma Socialtjänst vars huvuduppgift är att behandla ”socialfall” såsom missbrukare och psyksjuka och kriminella…!
    Socialtjänsten bör avvecklas och Staten ta över ansvaret för alla arbetslösas ersättningar…, medan sjukvården tar över ansvaret för dem med missbruksproblem eller psykiska… problem orsakade av mobbning…, och hemtjänst bör inte vara en del av ”Socialtjänstens” arbete!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>