Dags att göra upp med myterna i den politiska debatten

Det finns väldigt många myter i debatten om den svenska välfärden. Ofta sprids felaktigheter i media, och fokus blir på enskidla missförhållanden, så att man inte ger en korrekt bild av verkligheten.

Sveriges Kommuner och Landsting, där alla partier är representerade, har presenterat en unik vitbok där man går igenom fakta gällande svensk välfärd. Där konstateras att svenskarna är mycket nöjda med välfärdstjänsterna, att svensk välfärd är bland de bästa i världen, att vi satsar mer resurser än någonsin samt att vi använder dem effektivt .

Men det hör vi sällan när massmedia rapporterar, eller för den delen när socialdemokrater och vänsterpartister sprider myter om hur eländigt det är i Sverige. Sen finns det alltid utrymme för förbättringar, men det får vara nån måtta på svartmålningen.

Läs gärna pressmeddelandet från SKL nedan.

Pressmeddelande

Svenskarna är nöjda med välfärdstjänsterna

I en unik vitbok som Sveriges Kommuner och Landsting lanserar i dag, framkommer att den absoluta merparten av svenskarna är nöjda med servicen från kommuner, landsting och regioner.

Vitboken ”Ren fakta – om kommuner, landsting och regioner” bygger på en sammanställning av utvärderingar och brukarundersökningar som görs löpande inom verksamheterna i kommuner, landsting och regioner. Här framgår bland annat att:

 • De medicinska resultaten är bland de bästa i världen samtidigt som kostnaderna är relativt låga jämfört med andra utvecklade länder.
 • Tillgången till vård är god, 8 av 10 anser att de har tillgång till den vård de behöver. Vårdgarantin följs i 9 fall av 10.
 • Sverige har många sjuksköterskor per patient jämfört med andra länder, 11,1 på 1 000 patienter, att jämföra med OECD-snittet på 8,7.
 • Sverige satsar näst mest resurser i OECD på äldreomsorgen.
 • 9 av 10 är nöjda med sin hemtjänst, 8 av 10 med sina särskilda boenden. 9 av 10 anhöriga är också nöjda med hemtjänst och särskilda boenden.
 • 9 av 10 föräldrar är nöjda med förskolan.
 • 7 av 10 föräldrar är nöjda med sina barns skola, 8 av 10 elever får den hjälp de behöver, 9 av 10 elever känner sig trygga i skolan, och trivs med sina lärare och sina kompisar.
 • 8 av 10 elever, och lika stor andel lärare, upplever att de har arbetsro.
 • 8 av 10 är nöjda med den senaste kollektivtrafikresan.

I sammanställningen framgår det också att det aldrig har satsats så mycket resurser på välfärden som i dag. Och skattepengarna går dit medborgarna vill – vården, skolan och omsorgen får 80 procent av skattemedlen.  Dessutom är intresset för att jobba i välfärdsbranschen stort. Ungdomar tycker jobben verkar roliga och spännande, 6 av 10 kan tänka sig ett jobb i kommun, landsting eller region. Hälften kan tänka sig en karriär som lärare.

– Vi har alltför länge levt med myterna om tillståndet i den svenska välfärden, säger Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting.

– Här kan vi tydligt visa att svensk välfärd är bland de bästa i världen; vi satsar mer resurser än någonsin, vi använder dem effektivt och har mycket nöjda medborgare.

1 kommentarer

 1. Moderaterna avser uppenbarligen att försöka vinna valet genom att föra fram rena lögner om sin egen förödande politiks förträfflighet! Med en så skev verklighetsbild så vore det katastrofalt ifall Alliansen lyckas lura till sig Regeringsmakten ytterligare 4 år! Att det idag satsas mer pengar än för 8 år sedan är ju irrelevant information eftersom detta bara är självklart eftersom lönerna och alla andra utgifter ökar varje år, och numera tillåts ju dessutom privata riskkapitalboilag plundra vården… på pengar för att tas ut som vinst istället för att finansiera vård…!
  Förskolebarn får knäckebröd, utan pålägg, o vatten för att vinst ska kunna tas ut, och äldre än 90 åriga pensionärer kan omöjligt få en plats på äldreboende ifall de inte är direkt dödsjuka! Främlingsfientligheten har aldrig varit större än efter 8 år av Alliansregerande! Flygvapnet hade inte råd att skicka upp JAS-plan för att mota bort Putins bomplan som övade kärnvapenbombning mot svenska mål! TV-licens infördes på datorer och mobiltelefoner! FRA och Ipred-lagarna infördes! Men värst av allt är att Alliansen återinförde SLAVERIET i Sverige där alla arbetslösa som måste komplettera med försörjningsstöd, alltså inte bara långtidsarbetslösa, tvingas arbeta heltid utan att ens få någon lön, åt exempelvis Umeå kommuns ”Viva resurs”, och Fas 3 förbjöds av Riksdagen men Alliansen ignorerade detta genom att då bara döpa om det till Sysselsättningsfasen där anordnare får betalt, olagligt Statsstöd enligt EU, för att förvara/ vårda dessa arbetslösa brukare/patienter! Statliga Vattenfall gjorde i Tyskland reklam för sin svenskägda tyska kolkrafts förträfflighet, vilket inte är förvånande med en föredetta oljelobbyist som ”miljöminister”!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>