Ingen tidpunkt eller finansiering

Igår fick vi höra nyheten att S/MP-regeringen ska bygga Norrbotniabanan. Låter ju alldeles utmärkt. Men när reportrarna började ställa följdfrågor, så visar det sig att ansvariga inte kan ge någon tidpunkt för när banan ska börja byggas och inte heller har de vikt av några pengar för banan. Och prislappen är som bekant ca 26 miljarder kr.

Norrbotniabanan är viktig och måste bygggas, oavsett regering. Men den gamla Alliansregeringen var noggrann med att inte utlova något som man inte hade finansiering för. Det vore tråkigt om socialdemokraternas regering går tillbaka till den gamla politik de drev förr, där de beslutade om en rad infrastrukturprojekt men utan att lägga till de pengar som behövs för att bygga. Det var ju det som Allliansregeringen fick hantera efter valet 2006. Massor av utlovade infrastrukturprojekt från gamla S-regeringen, men de hade inte brytt sig om att satsningarna också skulle finansieras. Är det en come-back för den sortens politik nu när (S) är tillbaka vid makten?

Ska bli intressant att höra mer när de presenterar dagens budgetproposition. För om de har med Norrbotniabanan, och dessutom tillskjuter alla de miljarder som krävs, så är det lysande. Men det verkar ju dessvärre inte inträffa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>