119 273 umeåbor!

Umeå fortsätter växa och befolkningsökningen har tagit fart igen. Det låter mycket bra! Ett pressmeddelande har skickats ut från kommunen om detta, och jag har även fått på mailen lite statistik från vår utvecklingsavdelning som visar att fram till den sista september har Umeå ökat med 924 invånare detta år. Bl.a. så är förlusten av invånare till övriga Sverige halverad jämfört med samma tid i fjol.

Glädjande! Och detta trots att vi har det tufft med bostadssituationen – högsta prioritet måste nu ligga på få fart på bostadsbyggandet snarast möjligt. Nyproduktionen av bostäder måste fördubblas.

Hur som helst – nu uppgår Umeås befolkning till 119 273 invånare.

 

 

Bifogar pressmeddelandet nedan:

Umeås tillväxt fortsatt stark

Umeå kommun – 2014-11-10 13:47 CET

Umeås befolkning uppgick den sista september 2014 till 119 273 personer, efter en ökning med 924 personer från årsskiftet. Det talar för att tillväxten i år kan komma att bli omkring 1 200 personer.

– Det har skett en fortsatt stark återhämtning sedan bottenåret 2012. Flyttningsöverskottet ligger betydligt över de senaste årens nivåer, säger Annalena Löfgren, biträdande planeringschef, Umeå kommun.

Halverad förlust Överskottet från utlandet fortsätter att öka och är snart uppe i samma nivåer som gällde före det ändrade regelverket för studenter från länder utanför EU. Överskottet mot det egna länet är något lägre än tidigare år men inom den normala variationen. Förlusten mot övriga Sverige är den lägsta på många år och mer än halverad mot i fjol.

– Mot bakgrund av den svåra situationen på bostadsmarknaden är totalsiffrorna mycket glädjande, och allt talar för en fortsatt ökning under årets tre sista månader, säger Annalena Löfgren.

Lägre födelseöverskott Antalet födda ligger ovanligt lågt. Det kan tyda på att kulmen uppnåddes 2013 och att nivåerna nu är på väg att vända tillbaka något. Detta tillsammans med det höga antalet döda får till följd att födelseöverskottets bidrag till befolkningsökningen är något lägre än tidigare år.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>