Flyget spelar viktig roll för att knyta samman hela Sverige

Skriver i dagens VK på debattsidan tillsammans med Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd i Stockholms stad. Bifogas nedan.

 

Stoppa nedläggningen av Bromma flygplats

Jobben är Moderaternas absolut viktigaste fråga. Det är bara genom en ökad sysselsättning och att fler kommer i arbete som vi klarar av våra höga välfärdsambitioner. För att uppnå detta är det viktigt att vi har en infrastruktur som fungerar. Det måste vara lätt och smidigt att resa över hela landet. Här spelar Bromma flygplats en betydande roll för att hålla uppe konkurrenskraften och skapa jobb i hela landet. Det är därför djupt oroande att både regering och den nya majoriteten i Stockholms stad öppnat för att stänga Bromma flygplats. Detta är ett stort hot mot jobben i Umeå kommun och skulle få allvarliga konsekvenser för det lokala näringslivet.

Flyget spelar en viktig roll för att kunna knyta samman hela Sverige och skapa möjligheter för ett konkurrenskraftigt näringsliv även på landsbygden. Sammanlagt reste drygt två miljoner resenärer till och från Bromma förra året, i nio fall av tio var dessa affärsresenärer.

Det visar att Bromma är en viktig pusselbit för att få hela landet att leva. Flygplatsen gör det möjligt att snabbt och smidigt resa till Stockholm och öppnar därigenom för fler jobb och företagsetableringar på landsbygden.

Stockholms handelskammare har visat att sammanlagt 24 000 jobb på 13 orter hotas om Bromma flygplats avvecklas. 18 000 av dessa skulle försvinna utanför stockholmsregionen. Många orter som trafikerar flygplatsen kommer att få försämrade förbindelser med Stockholm, vilket slår hårt mot jobb och tillväxt.

De som förespråkar en nedläggning av Bromma flygplats påstår att trafiken kan flyttas över till Arlanda. Detta stämmer inte. Både Trafikverket och Swedavia, som äger både Arlanda och Bromma, säger att detta inte är möjligt. Det beror på att affärsresenärer efterfrågar avgångar på morgonen och på kvällen. Det är tider då Arlanda redan i dag är fullt.

Samtidigt har Arlanda även en annan roll att spela. För att Sverige ska klara sig i den globala konkurrensen är det viktigt att vi kan få till fler direktlinjer från och till Arlanda från andra stora städer i världen. Detta kommer att vara omöjligt om dessa tider fylls med det inrikesflyg som i dag går till Bromma.

Vi ser nu att vi har fått en regering som har en direkt fientlig inställning till tillväxt. När Stefan Löfven velar och Miljöpartiet får sätta agendan blir det landsbygden som får betala. Notan kommer i form av färre jobb och företag som lägger ned sin verksamhet. Detta kan vi inte acceptera. Det är dags att regeringen och den nya majoriteten i Stockholm stad tar sitt förnuft till fånga och låter Bromma flygplats vara kvar. Allt annat vore ett stort svek mot både landsbygden men även deras egna väljare.

 

Anders Ågren (M)

Kommunalråd, Umeå

 

Anna König Jerlmyr (M)

Oppositionsborgarråd Stockholms stad

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>