Självklart ska försvarsmakten få delta vid Nationaldagsfirandet i Umeå. Allt annat är en skam.

Jag blev nyss uppmärksammad på uppgiften att Försvarsmakten har blivit portade från deltagande i Nationaldagsfirandet på Gammlia i Umeå den 6 juni. Enligt uppgift så verkar Museet och företrädare för kommunen i samråd kommit fram till att det inte passar, eftersom avsikten är att vid högtidligheterna välkomna ”nya svenskar” och att försvarsmaktens närvaro skulle kunna underminera denna ambition. Antar att det syftar på ceremonin med att uppmärksamma nya svenska medborgare.

Men herregud vilket korkat resonerat om detta nu stämmer. Den svenska försvarsmakten är garanten för ett fritt, demokratiskt och självständigt Sverige! Utan ett försvar, och utan den svenska försvarsmaktens företrädare, så skulle det inte finnas ett fritt Sverige att flytta till eller för den delen fly till. Vi ska vara stolta över de som representerar det svenska försvaret, och de är inga som ska behöva ”gömmas undan” på den svenska nationaldagen!

Jag håller tummarna för att detta är någon form av missförstånd. För annars måste det tas nytt beslut i frågan. Självklart ska den svenska försvarsmakten få vara med på det officiella nationaldagsfirandet i Umeå!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>