Aftonbladet: ”Någon har tänkt fel i Umeå”

Gårdagens nyhet att försvaret inte får vara med vid Umeå kommuns nationaldagsfirande den 6 juni 2015 på Gammlia har väckt stor uppmärksamhet och starka reaktioner.

Men än finns det som sagt gott om tid att tänka om. Jag är glad över allt stöd som jag och moderaterna har fått i den här frågan.

Praktiskt taget alla sågar arrangörsgruppens motiv för att inte välkomna försvarsmakten, från höger till vänster runt om i landet. Aftonbladets ledarsida ifrågasätter hur man tänkt i Umeå, och uppmanar Umeå kommun att tänka om i denna fråga. Liknande synpunkter på DN:s ledarsida . Svenska Dagbladets ledarsida.

Läs gärna mer på:

http://bloggar.aftonbladet.se/ledarbloggen/2015/04/nagon-har-tankt-fel-i-umea/

http://www.dn.se/ledare/signerat/erik-helmerson-sakrast-att-utga-fran-krankthet/

http://blog.svd.se/ledarbloggen/2015/04/10/vart-att-forsvara/

http://www.expressen.se/nyheter/forsvaret-portas-fran-nationaldagsfirandet/

http://www.dn.se/nyheter/forsvaret-inte-valkommet-pa-nationaldagsfirande/

 

Nu väntar vi alla på någon form av reaktion från det styrande S-partiet i Umeå. HIttills har det varit påfallande TYST. Är det inte dags för kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S) eller någon annan ledande företrädare att meddela hur socialdemokraterna står i den här frågan?

Det vore väl ganska enkelt att konstatera att det blivit fel beslut för Umeå kommuns räkning i detta, och att man omgående avser att ompröva det hela.

Lyssna gärna till uppmaningen från Aftonbladets ledarsida:

”Självklart har försvaret en given plats när vi firar nationaldag. Men beslutet i Umeå speglar också en konstig uppdelning i invandrade svenskar och andra. Varför skulle just de Umeå kallar ”nya svenskar” tycka si eller så?

Försvarsmakten är till för alla i vårt land. Och de som tjänstgör som soldater och sjömän kommer från hela samhället och från alla olika bakgrunder. Det är något vi ska vara glada för. Umeås beslut är i sak väldigt konstigt och motiveringen är ännu konstigare.

Gör om.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>