Umeå en framgångsrik idrottsstad!

Anders Ågrens foto.

I fredags hade jag förmånen att på Umeå kommuns vägnar hälsa ca 250 deltagare välkomna vid ett stort seminarium på Väven, arrangerat av Björk & Boström. Moderator var Håkan Södergren, och bland övriga talare syntes Pär Mårts, Tomas Holmström, Vaclav Nedomansky och Lottie Knutsson.

Jag berättade i all enkelhet att Umeå är en av Europas snabbast växande städer, och att vi har satsat strategiskt på såväl kultur som idrott. Under 2014 var vi Europas kulturhuvudstad.  Men vi är också en av Sveriges främsta idrottsstäder. När Borås Tidning under våren genomförde en undersökning om vilken svensk kommun som hade flest framgångsrika damidrottslag så stod det klart att Umeå kommun är överlägsen etta. Bland våra framgångsrika klubbar på damsidan kan vi räkna Umeå IK i fotboll, IKSU och IBK Dalen i innebandy och Udominate i basket. Vi har också politiskt över blockgränserna varit överens om vikten av att satsa på idrott. Det gör Umeå till en bättre plats att bo på. En annan viktig sak som förtjänar att nämnas är Idrottshögskolan vid Umeå universitet, som är landets bredaste och i år kan bli utsedd till ett av landets första idrottsuniversitet. Idrottshögskolan har ca 800 idrottsstudenter och av dessa är ca 240 elitidrottare med individuellt elitidrottsavtal, som ger studenterna anpassad studiegång. I stort som smått bidrar detta och mycket annat till att lyfta Umeå som idrottsstad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>