Förbjud organiserat tiggeri

Jag välkomnar dagens moderata utspel när det gäller tiggeriet.

Det är ett välkommet första steg: Förbjud organiserat tiggeri i Sverige, sätt hårdare press på Rumänien och Bulgarien att ta ansvar för sina medborgare, gör det enklare att avhysa illegala bosättningar runt om i våra kommuner. Antalet tiggare har fördubblats det senaste året – vi ser samma trend i Umeå – och allt pekar på att det fortsätter öka.

Vi står inför en ohanterlig situation i våra kommuner och det måste till tydliga åtgärder på nationell nivå för att stoppa denna utveckling. Den fria rörligheten inom EU gäller dessutom för arbete eller studier – inte tiggeri. Om man inte arbetar eller studerar räknas man i första hand som turist och har rätt att stanna endast i tre månader. För att avsluta med att citera dagens debattartikel i DN från Tobé och Ask: ”Grundproblemen finns i hemländerna där diskriminering är vanligt förekommande. Lösningen på problemen är dock inte att stå passiva inför ett ökat tiggeri på Sveriges gator. Tvärtom riskerar det att låsa fast människor i utanförskap.” Men den fria rörligheten är inte ovillkorlig och får redan i dag begränsas till exempel med hänsyn till allmän ordning, säkerhet eller hälsa. Alla måste dessutom följa den lagstiftning som finns i respektive medlemsland.”

1 kommentarer

 1. Det är inte ofta man stöder Moderat politik.
  Kort sagt nästan aldrig.
  Men i detta fall då stöder jag Moderaterna.
  Tiggeri ska förbjudas och tiggarna skickas hem.
  Lösningen finns i deras hemländer
  och EU ska så klart ge allt stöd man kan för
  att dessa stackars tiggare antingen från sina hemländer ska
  erhålla Försörjningsstöd. Förtidspension , sjukersättning eller så klart ett jobb som ger en vettig lön.
  EU måste visa mer kraft mot den sociala dumping som pågår
  länder som inte visar empati mot fattiga ska elt enkelt inte vara EU-medlemmar.
  Vi måste bort med Politiken som Reinfeldt infört där social dumping var hans största varumärke. Sverige ska inte dela ut de sociala skydd som folk slitit för som sedan ska gå till sådana som inte är Svenska medborgare eller gå till skattesänkningar där de med fallskärmar t.o.m göds av det som de inte bidraget till.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>