Näringslivsflum?

I onsdags presenterade Vänsterpartiet i Umeå sitt förslag till budget, och det verkar även ha stöd i fullmäktige av Feministiskt Initiativ och den avhoppade Miljöpartisten som nu är politisk vilde. Ett bärande inslag i deras förslag är tydligen deras ogillande av näringsliv och företagssamhet. De ger slängar till Balticgruppen, och de vänder sig mot att kommunen ägnar sig åt ”näringslivsflum”.

Man känner igen Vänstern. Synd att de verkligen inte förstår vikten av privata företag, jobb i den privata sektorn och privata investerare. Som grund för de skattemedel som kommer in till det allmänna.

Vi i Alliansen har en helt annan linje. Fler umeåbor i arbete är grunden för allt annat. Varje extra invånare i arbete och varje extra arbetad timme innebär ökade skatteintäkter och mer resurser att satsa på skolan, vården och andra delar av välfärden. Om vi vill ha fler i arbete måste vi bejaka en bred arbetsmarknad. Det finns inga jobb som inte är tillräckligt fina och därför ska motarbetas. Alla jobb behövs. Alliansens politik syftar till att möjliggöra fler växande företag och därmed tillkomsten av fler arbetstillfällen i vår kommun.

Varje dag fattas nya beslut om var företag ska etablera sig och människor ska flytta. Inför varje sådant beslut måste Umeå framstå som det mest attraktiva alternativet. Det kräver att företagsklimatetet är i världsklass. Att Umeå som en tillväxtkommun fortsätter att hamna på dåliga placeringar, år 2014 plats 124 i Svenskt Näringslivs kommunranking, är något som signalerar behovet av förändring. Vår ambition är att Umeå ska rankas bland de tio bästa kommunerna i landet när det gäller företagsklimat.

Politiker kan inte kommendera fram arbetstillfällen i den privata sektorn. Umeå kan däremot förbättra villkoren för företagarna och bli bättre på att skapa förutsättningar för att fler ska kunna våga ta steget att starta eget. Inför därför utmaningsrätt, förkorta handläggningstider, förbättra dialogen, avveckla osund konkurrens och genomför mer konkurrensupphandling. En arbetsgivare som vill etablera sig i Umeå och anställa människor ska välkomnas med öppna armar. Det är viktigt att väntetiden för att få mark anvisad därför hålls så kort som möjligt. Öppna för mer handelsytor väster om Ersboda/Green-zone. Fortsätt också att stötta inkubatorer som Bic Factory. Även Uminova Sciencepark har alla möjligheter att expandera och skapa fler nya företag.

Vi behöver fler privata investerare, fler privata företag som är verksamma i Umeå. Det lägger grunden för en väl utbyggd välfärd!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>