En attraktiv och modern arbestgivare!

En återkommande debattfråga i Umeå kommun är hur vi ska bli bättre som arbetsgivare gentemot våra anställda. Från moderaterna och Allianspartierna i övrigt har vi bl.a. lyfta fram bildandet av intraprenader och personalkooperativ för att öka frihetsgraden för de anställda. Umeå kommun är Umeås största arbetsgivare och krafttag måste tas för att förbättra arbetsmiljön och minska sjukfrånvaron. Vi har som bekant alltför hög sjukfrånvaro bland våra anställda. Tydlig ledning i en rimligt stor organisation kommer att minska sjukfrånvaron. Vi har också föreslagit att den tid som går åt till interna möten skall, som riktvärde, halveras. Möten och sammanträden blir inte bättre bara för att de är långa och utdragna.

Som en del i att vara en modern arbetsgivare, och samtidigt minska sjuktalen, vill vi att all personal ska ges möjlighet att träna på arbetstid. Genom ett återinförande av friskvårdstimme så uppmuntrar vi vår personal att träna, och det vinner alla på: arbetsgivaren som får lägre kostnader för sjukfrånvaro och den enskilde i formen av ett friskare liv.

SÅ visst finns det mycket i stort som smått att göra för att förbättra arbetsmiljön och bli en mer modern arbetsgivare. Tyvärr röstade Hans Lindberg (S) och övriga socialdemokrater nej till dessa förslag. Svagt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>