På plats i Almedalen

Jag är på plats i Almedalen, och igår deltog jag bl.a. i panelen för ett välbesökt seminarium om Norrlands framtid och städernas utveckling, arrangerat av Skanska.

Tillsammans med Luleås kommunalråd Nicklas Nordström (S) diskuterade vi städernas förutsättningar att växa mer, och hur vi ska nå dit. Ingen tvekan om att alla ser vikten av större städer även i norra Sverige, och Umeå har haft en god utveckling även om vi i sammanhanget växer för lite. Ett grundproblem är att det byggs för lite bostäder och för er som läser min blogg så är det ingen nyhet. Här måste vi få tillstånd ett fördubblat bostadsbyggande! Nordström konstatareade att Umeå låg kanske 10-15 år före i insikten om detta med tillväxt och urbanisering, men att även de nu slår in på samma spår.

Skanska presenterade också en rapport som bl.a. Lars Westin från Cerum hade varit med och ta fram, om Norrland 2070.  Städerna har en nyckelroll att spela i Norrlands utveckling. De har gjort en särskild studie av Umeå som största stad i norra Sverige och där de bl.a. är inne på att Umeå med en snabbare tillväxt skulle kunna nå 300.000 invånare år 2070. Jag rekommenderar läsning av rapporten som finns att ladda ner på http://www.norrland2070.se/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>