Om en brottsling dömts till 14 års fängelse ska denne också sitta bakom lås och bom i 14 år

Skriver i lokaltidningen idag, apropå systemet med att kriminella släpps ut i förtid. Aktuellt med tanke på att Hagamannen släpps ut idag efter att ha avtjänat 2/3 av sitt straff. Ändra lagstiftningen!

 

Varför släppa ut kriminella i förtid?

Det svenska straffsystemet har en rad brister. Exempelvis är utdömda straff generellt sett låga i Sverige. Dessutom släpps kriminella ut efter att avtjänat 2/3 av straffet. Ett aktuellt exempel på detta är Hagamannen som, trots att det bedöms finnas risk för återfall i brott, släpps ut innan han avtjänat sitt straff. Det är ännu ett exempel på en felaktig kriminalpolitik, som ser mer till brottslingens väl och ve än till brottsoffrets. Här krävs en ändring av lagstiftningen!

Alliansregeringen skärpte straffen för grov misshandel, allvarliga våldsbrott och de tidsbestämda straffen för mord. Men inte tillräckligt. Vi vill skärpa straffen för allvarliga våldsbrott ytterligare och göra livstids fängelse till normalstraff för mord. Vi vill även skärpa straffen för återfallsförbrytare.

Samhällets möjlighet att markera att vissa beteenden strider mot de gemensamma reglerna utgörs av de påföljder rättsväsendet har att tillgå som reaktion mot brott. Straff i olika former kommer även i framtiden vara det främsta instrumentet för påföljd för brottslingar. Men straffskalorna måste bli tuffare. Tidigare har vi kunnat se våldtäktsmän, mördare och andra grovt kriminella komma undan med några års fängelse. Trots att de skadar människor för livet, så är svensk rättskipning så förlåtande det överhuvudtaget går att bli. Brottsoffren glöms bort, medan brottslingarna snart är ute igen.

Halvtidsfrigivningen var ett system som avskaffades för ett antal år sedan. Det ansågs inte rimligt att döma förbrytare till ett visst straff, när praxis var att de släpptes ut villkorligt efter halva tiden. Som det är i dag måste alla fångar således avtjäna två tredjedelar av sitt straff innan de blir villkorligt frigivna. Det är illa nog.

Det rimliga är att en brottsling sitter den tid han eller hon har blivit dömd till. Om en farlig brottsling döms till 14 års fängelse ska denne också sitta bakom lås och bom i 14 år.

 

Anders Ågren

Förbundsordförande

Moderaterna i Västerbotten

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>