Börja agera!

Läget är allvarligt och akut  när det gäller flyktingsituationen i Sverige. Det kommer betydligt fler flyktingar till landet än vad Sverige har kraft att hantera. Tyvärr verkar regeringen vara ofattbart trögrörlig när det gäller att vidta åtgärder. Flyktingsituationen innebär ett mycket ansträngt läge i flera delar av landet – och prognoserna visar inga tecken på att läget ska stabiliseras.

Kommun efter kommun signalerar att situationen är akut. Grundläggande samhällsservice riskerar att inte klaras av. Utöver de mest brådskande utmaningarna kopplade till aktuella flyktingsituationen är det även tydligt att integrationen inte fungerar tillräckligt väl. Regeringen har inte kontroll över läget.

Moderaternas förslag om att införa tillfälliga gränskontroller är brådskande, nödvändigt och borde sättas i kraft omedelbart – Österrike och Tyskland genomförde liknande åtgärder i september när de stora flyktingströmmarna via Ungern blev svåra att hantera. Införande av säkra länder-listor, tillfälliga uppehållstillstånd istället för permanenta uppehållstillstånd i likhet med resten av EU-länderna, samt att de som får avslag på sina asylansökningar faktiskt snabbt får lämna landet. Idag är det tusentals människor som fortsätter vistas i landet trots att de har fått avslag på sina ansökningar och så kan vi inte ha det. Större fokus måste också läggas på att hjälpa flyktingarna i deras närområden – betydligt mer humant och kostnadseffektivt än att börja erbjuda tältläger (!) i Sverige. Kommunerna måste också få bättre stöd av staten att hantera situationen. Det duger inte att peka med hela handen och säga att kommunerna måste fixa det hela – för Kommun-Sverige är inte i närheten av att kunna klara den här situationen långsiktigt!

Nu räcker det med prat – börja agera!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>