Helhetsgrepp kring åldersbedömning

I går föreslog Moderaterna att regeringen tar ett helhetsgrepp kring åldersbedömning av ensamkommande flyktingbarn. Idag är det skillnader mellan europeiska länder när det gäller åldersbedömningar av ensamkommande barn. Sverige behöver ta ett helhetsgrepp i frågan i syfte att bli mer likt andra jämförbara länder, t.ex. Tyskland, Finland och Norge. Vårt parti har därför föreslagit att  regeringen tar fram en strategi för åldersbedömningar av den som söker asyl som ensamkommande barn då det finns tveksamheter om åldern.

Den nuvarande flyktingsituationen är ohållbar och ute i kommunerna får vi allt svårare att hitta tak över huvudet för de ensamkommande barn som anländer. Hittills i år har ca 21 600 ensamkommande barn sökt asyl i Sverige. Bara senaste veckan sökte 2 200 ensamkommande barn asyl i Sverige. Det är en mycket kraftig ökning mot tidigare. Asylprövningen måste vara korrekt och rättssäker. Ensamkommande barn har behov av särskilt stöd, ska behandlas som barn och bo i familjer eller på hem med andra barn. Vuxna ska  däremot behandlas som vuxna.

Här måste det till en anpassning till övriga länder.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>