Gör Lars Lystedt till hedersmedborgare i Umeå

Pressmeddelande 151203

Ågren (M): Moderaterna stödjer förslaget att göra Lars Lystedt till hedersmedborgare i Umeå

Det har under några år pågått en diskussion om att göra jazzlegendaren Lars Lystedt, tillika hedersdoktor vid Umeå universitet, till hedersmedborgare i Umeå. Tidigare hedersmedborgare i Umeå är författaren Lars Widding (1988), fotbollslegendaren Gunnar Nordahl (1991), EU-kommissionär Anita Gradin (1997) och författaren Stieg Larsson (2012).

Frågan diskuterades även vid senaste kommunfullmäktigesammanträdet. Folkpartisten Peter Sedlacek har lämnat in ett förslag om detta tidigare.

Kommunalrådet Anders Ågren (M) ger nu sitt stöd för förslaget. Även han kommer att lämna in sina synpunkter till kommunfullmäktigespresidium, som är den instans som utser hedersmedborgare.

- Det är hög tid att utnämna Lars Lystedt till hedersmedborgare i Umeå! Vi har diskuterat frågan ingående inom Moderaterna och ger nu vårt fulla stöd till strävandet, säger Anders Ågren i en kommentar.

- Lystedt har gjort stora insatser för Umeå, och gjorde tidigt Umeå känd som en internationell musikstad av rang. Dessa insatser, som sträcker sig över en lång period genom t.ex. skapandet av Umeå Jazzfestival, förtjänar nu att hyllas även genom utnämning till hedersmedborgare, avslutar Ågren.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>