Flyktingsituationen en stor utmaning för Umeå kommun!

iPhone Image 89DBCC

 

Flyktingsituationen sätter oerhörd press på våra verksamheter inom Umeå kommun, både kortsiktigt men inte minst långsiktigt. Umeå kommun stod redan innan flyktingkrisen inför stora ekonomiska utmaningar. Bilden ovan visar den prognos som finns framåt med två staplar per år: dels flyktingar inklusive anhöriginvandring, dels ensamkommande barn. För att få en uppfattning om totalen ska dessa staplar läggas ihop. Som ni ser är det en rejäl ökning jämfört med tidigare år.

Jag undrar verkligen om alla partier och politiker i Umeå kommunfullmäktige är medvetna om läget.

Den demografiska utvecklingen, kombinerat med volymökningar i stora kommunala verksamheterna liksom investeringsbehov pressar såväl oss som övriga kommuner. SKL presenterade nyligen sin ekonomirapport. Fler äldre, flyktingkrisen samt ökade kostnader gör att kommunsektorns ekonomi är i ett ännu tuffare läge än tidigare. Trots BNP-tillväxt och god utveckling av skatteunderlaget, så kommer resultaten att försämras. Om detta har jag också skrivit på VK:s debattsida. Socialdemokraterna i Umeå får inte falla i fällan att lova ”Allt åt Alla”. Exempelvis borde då omgående lägga ned det ofinansierade försöket med sextimmarsarbetsdag med bibehållen lön. Det kommer bara leda till fler besparingar under kommande år.

Vid senaste kommunfullmäktigesammanträdet den 30/11 så hade jag ställt en interpellation om flyktingsituationen, som debatterades sent på eftermiddagen. Ingen tidning eller radio/tv rapporterade något om detta så jag passar på att nämna det här på bloggen istället.

Beträffande svaren på interpellationen från (S) så har full förståelse för att det är mycket osäkerhet i underlag, och prognoser. Men jag vill understryka vikten av att få fram ett underlag gällande de ekonomiska konsekvenserna för 2016 och kommande år. Det måste presenteras för kommunstyrelsen och övriga nämnder, snarast möjligt! 

För självklart kommer detta att påverka våra de områden som Umeå kommun ansvarar för. Skola, omsorg, förskola m.m. Utöver det så har vi frågan om boendemöjligheter. Redan innan flyktingkrisen har vi haft år av bostadsbrist i Umeå. Detta blir en ännu större utmaning framöver.

För Moderaternas räkning vill jag konstatera följande: Sverige behöver göra ett temporärt uppehåll i mottagandet av flyktingar. Vi klarar inte av nuvarande volymer, vilket borde vara uppenbart för alla.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>