Förintelsens minnesdag

Idag samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. 27 januari är den internationella minnesdagen för förintelsens offer – samma datum som koncentrationslägret Auschwitz befriades år 1945. Minnesdagen 27 januari lyfter fram engagemanget hos alla som bekämpar intolerans, främlingsfientlighet, rasism och antisemitism.

Judarna utsattes för det mest fruktansvärda som kan tänkas. Vi får aldrig glömma det fruktansvärda öde som drabbade miljontals människor under 1930- och 40-talet, vilka alla utsattes för nazisternas förbrytelser. Tyvärr upprepas massmord och förföljelser än idag. Mänskligheten har inte lärt sig av misstagen. Den konservative 1700-tals politikern Edmund Burke ska ha uttryckt det på följande sätt: ”Det enda ondskan behöver för att segra är att de goda ingenting gör.”

Det är en sanning än idag.

1 kommentarer

  1. Hur tänker du att du själv kommer att bli ihågkommen? Som en människa som sträckte ut en hand till en medmänniska i nöd? I detta fall romerna som tigger på Umeås gator och som nu forceras bort från den enda plats de hade att ta vägen? Jag blir stum av förvåning över att du själv inte ser att du är en av dem som upprepar förtrycket, diskrimineringen och utanförskapet för dessa människor som knappt äger de trasiga skorna de bär på sina frusna fötter. Tycker du ska skämmas!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>