Umeå en självklar residensstad i en norrländsk storregion!

Pressmeddelande 2016-01-27

Anders Ågren (M): Umeå den naturliga residensstaden i en norrländsk storregion!

I ett nyhetsinslag i SVT (26/1) rapporteras om att sannolikheten är stor för en kommande storregion i norra Sverige bestående av Västerbotten, Norrbotten, Västernorrland och Jämtland. Förslaget förväntas presenteras av regeringens utredare i början av mars. I inslaget sägs också att Sundsvall är favorit till att bli residensstad för det nya storlänet, då Umeås representanter ska ha förklarat att man är nöjd med att redan ha regionsjukhuset. Detta har fått Anders Ågren (M) att reagera.

Moderata kommunalrådet Anders Ågren tycker tvärtom att Umeå är det självklara valet för en ny residensstad i Norrland. Detta var också utgångspunkten i det förslag som Ansvarskommittén presenterade år 2007, då Umeå sågs som en naturlig huvudort i en fyrlänslösning. Frågan kommer nu att debatteras på nästa kommunfullmäktige i Umeå i februari, då Ågren lämnat in en fråga till kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg i ärendet.

Anders Ågren kommenterar:

- Umeå är ju den självklara huvudorten i norra Sverige. Om Socialdemokraterna i Umeå och Västerbotten redan har gett bort detta – innan förhandlingarna ens påbörjats – så är det oerhört allvarligt! Hur många jobb har de i så fall lovat bort? 400? 800? 1000? Det skulle allvarligt skada inte bara Umeå utan hela Västerbotten.

- En fyrlänslösning i sig är bra, men vi måste ju självklart kämpa för att det ska bli så bra som möjligt för såväl Umeå som övriga delar av vårt län. Och jag hoppas verkligen att det inte stämmer som sägs i tv-inslaget från SVT.

 

Frågan bifogas nedan.

Fråga till kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S):

Självklart är Umeå är den naturliga huvudorten för en storregion i Norrland!

I början av mars ska regeringens utredare presentera Sveriges nya regionkarta och då kommer sannolikt en gemensam fyrlänslösning för norra Sverige att presenteras. Om detta rapporterar SVT i ett nyhetsinslag (26/1). Regeringen har uttalat att det kommer att bli avsevärt färre län i Sverige i fortsättningen. En grundregel är att ett storlän ska ha runt en miljon invånare för att anses vara effektivt. En fyrlänsslösning med Västerbotten, Norrbotten, Jämtland och Västernorrland är högst sannolik. Det går också i linje med Ansvarskommitténs betänkande från 2007, där en sådan lösning med Umeå som sannolik huvudort pekades ut.

Utredarna kommer också att presentera ett förslag på residensstad i den nya storregionen och även kommunen där det nya regionparlamentet ska ligga. I tv-inslaget framgår att Sundsvall är favorit till att bli residensstad, eftersom ”Umeås representanter har förklarat sig nöjda med att ha regionsjukhuset. Och det kan få stor betydelse för var de statliga regionkontoren i det nya storlänet hamnar. Det gäller även för de jobb inom regional utveckling, som ska flyttas från länsstyrelserna till storlänets centralort.”

Om detta stämmer är det oerhört allvarligt. Hur många jobb kommer att flyttas från Umeå? 400? 800? Ännu fler? Ansvarskommitténs ursprungliga tanke var ju att Umeå var den lämpliga huvudorten i norra Sverige. Det har ju varit min och moderaternas utgångspunkt hela tiden i detta arbete.

 

Mina frågor till kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S) är därför:

- Vilken stad anser du är bäst lämpad att bli huvudort i en eventuell ny storregion i Norrland bestående av Västerbotten, Norrbotten, Västernorrland och Jämtland?

- Stämmer det att ni redan har förhandlat bort sådant som residensstad, regionparlament, administration och annat?

 

Umeå 2016-01-27

Anders Ågren, Kommunalråd (M)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>