Mycket allvarligt om Kvarkentrafiken

Signalerna från den finska sidan om att projektet med ny färja för Kvarkentrafiken – mellan Vasa och Umeå – inte kommer stöttas av den finska regeringen är oerhört allvarliga och bekymrande.

Handeln och transporterna i regionen över Kvarken är viktig för både Sverige och Finland. En välfungerande infrastruktur mellan norra Sverige och Finland är viktig för såväl våra stora industriföretag som för det växande antalet mindre och medelstora företag som verkar i Umeå. Den stora ökningen av antalet personresor visar att även privatpersoner har ett stort behov av en effektiv färjetrafik.

Under förra mandatperioden gav såväl Alliansregeringen som den finska regeringen tummen upp för att skicka in EU-ansökan. Det gällde Fas 1. Den ansökan som nu är i fokus gäller Fas 2, som innefattar byggandet av själva färjan m.m. Skulle inte finska regeringen i detta läge ge klartecken för att skicka vidare ansökan till EU, så är det en dödsstöt för den långsiktiga färjetrafiken över Kvarken. Men dessvärre är ju situationen ännu allvarligare än vad som skildras i media just nu. Den svenska regeringen har ju inte gått med på att satsa en enda krona i projektet än så länge. Det var ju därför som vi i Umeå tvingades skriva under ett s.k. Letter of Intent för några veckor sedan – då svenska staten hittills inte vill förbinda sig att bidra med någon finansiering överhuvudtaget.

Nu är det viktigt att såväl lokala, regionala  som nationella förtroendevalda – i både Sverige och Finland – fortsätter att aktivt visa på vilken viktig roll som Kvarkentrafiken spelar inte bara för Umeå och Vasa utan också som en viktig länk i det europeiska transportnätet. Det brådskar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>