Veckans recept: gubbröra à la mexikanare

tresIgår var jag ledig och det blev en hel del matlagning. Nyligen lärde jag mig att laga räkcocktail, som man brukar äta på stränderna vid karibiska kusten i Colombia. Det kändes därför naturligt att fortsätta på den inslagna vägen och testa laga aguachiles.

Aguachiles är en mexikansk rätt som består av räkor som badar i en chiligegga, men istället för räkor använde jag lax. Det är ju som en gubbröra fast ngt mer sofistikerat: utan potatis och stark. Överlag förstår jag inte varför det är så mkt potatis i svensk matlagning. Av alla rotfrukter är potatis den som har minst smak. Faktum är att potatisen inte var så uppskattad när den kom till Europa. Från början ville folk helt enkelt inte äta den. Det sägs t ex att Fredrik den store använde sig av alla möjliga medel för att popularisera potatisen i Preussen. Han beordrade inte bara att potatis skulle odlas i stor skala, utan det sägs också att han ska ha satt den preussiska armén att vakta potatisodlingarna i Berlin för att göra dem åtråvärda. Bönderna bröt sig in för att smaka på dem och sen så odlade dem det själva. Historiskt har potatis spelat en viktig roll för att bekämpa hunger i Europa, men ärligt talat så är den inte så god.

ajiesMen hur gör jag min gubbröra à la mexikanare då? Huvudingrediensen är ju chili förstås. Jag köpte en massa chili. Det funkar med grön, men jag valde röd. Jag tog så många som ryms på en standardtallrik, och sen så kokade jag dem i ca 2 minuter. Vitsen är att de ska bli lite mjuka innan de mixas.

Efter det så hedde jag chilin in i mixern. Vattnet jag kokade dem i hade jag inte längre ngn nytta av, så jag slängde det. Chilin ska in i mixern tillsammans med 3 vitlöksklyftor och limesaft (eller citronsaft – det smakar likadant). Jag vet faktiskt inte hur mkt saft jag använde för jag kör på känsla, men jag skulle säga att det motsvarar ca 5-6 limes. Så: in med den kokta chilin i mixern tillsammans med vitlök och limesaft. Mixa det hela tills det blivit en orange geggamoja.

preparacionajies

Chiligeggan är god i sig, men det skulle vara en tråkig rätt om det bara vore det. Så skär en lök i bitar och blanda in den i geggan. Jag hade både salladslök och röd lök hemma, så jag använde båda, men det funkar lika bra med en gul lök. Blanda in den i geggan efter att du skurit den i små bitar, som sagt. Ta en halv gurka, skär den i bitar, och även den ska in i geggan. För att stajla till det, så lägg till avokado. Jag tog två avokador som jag skar i bitar och hedde in i röran också.

verduraspreparadas

tresVad vi inte får glömma är koriander. Koriander är livsviktig! Den ger röran sitt karibiska touch! Såväl räkcocktail som aguachiles har ALLTID koriander och det gäller alltså även vår gubbröra. Utan koriander känns det inte som mat man kan äta på stranden. Faktiskt! Men hur mkt koriander ska man ha? Så mkt som möjligt, säger jag! Jag hedde ca en och en halv deciliter.

Ja, nu är geggan färdig! Det som saknas är att låta laxen bada i den. Jag hade köpt en sån där lång och färdigskuren som man hittar vid disken, men det är inte så noga. Ha så mkt lax du vill. Huvudsaken är att du blandar den i röran, för annars så blir det inte gubbröra. Det blir vegetarisk röra men inte gubbröra. Så laxen ska in i röran såklart. Just ja och glöm inte att salta!

listo2

Nu är det färdigt! Den kan ätas som den är eller på bröd.. typ som en macka. Jag föredrar att äta den på brödet. Ta en öl till det. Lemonad passar också bra till.

Hoppas det smakar!

2 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>