En fullmogen kulturtant med inslag av choklad och en doft av kropp och djup

Det pirrar i kroppen. Av förväntan och av spänning. Jag skall ikväll debutera som utdelare av Monica Zäta-stipendiet och det är nervöst och ruggigt spännande, men förstås väldigt kul! Det är med stor ödmjukhet och den största respekt jag kommer att äntra Konserthusets scen för att hedra alla dessa begåvningar!

Morgonen därpå är det sedan dags igen … Jag har pulat och fixat och klippt och klistrat, för att tillsammans med min uppdaterade men fortfarande rejält uppstudsiga, mobila bokmonter, mina uppnosiga blåsippor och mina och Jan Romares livfulla änglar, åter dra iväg ut på bokmässestråt.
Jag börjar med bokmässan i Göteborg, fortsätter sedan mot Helsingfors och så småningom mot Vasa, Åbo, Mariehamn …
Mina böcker har fallit finländarna på läppen, därav mina många resor över Östersjön.

Finland … jag är imponerad över hur genuint intresserade finländarna är av svensk kultur. De har till och med bättre koll än vi själva har. Alla mina mail till finländska kulturarbetare besvaras vänligt och uttömmande och ytterligt respektfullt. Så är tyvärr inte alltid fallet, i Sverige. I Finland är man mer rädd om … visar man aktning för … tar sig tiden … vill väl … uttrycker sin uppskattning … är inte så bortskämda …
Jag fascineras av finländarna. De flesta jag mött är väluppfostrade och ödmjuka och alls icke självupptagna. Jag gillar det. Men – jag har ett väldans trevligt samarbete med mängder av kulturintressenter även i vårt land och det är med barnsligt lustfylld förväntan som jag nu beger mig mot folk- och bokmassorna på Bok- och Biblioteksmässan.

Imorgon bitti hänger jag montern över axlarna och kastar mig, med hjälp av SJ ner till Göteborg. Har som sagt bara lite monicazetterlundska plikter att sköta om först.
Mitt uppe i det skojsamma litteratur-kaoset.

Det är mycket nu … Och jag känner att jag lever och blomstrar likt ett smakrikt vin och nu äntligen, som femtiosjuåring, har blivit en fullmogen kulturtant med frisk härlig syra, koncentrerad och välbalanserad, med inslag av choklad, kaffe och smör, med en doft av kropp och djup och med en låååång eftersmak …

Foto ovan: Dan Hansson, SvD, från bokmässan 2011.
Mer kul info o bilder finns på www.annallan.se

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *