”Trygghet i en ny tid”

Den nyligen avslutade S-kongressen hade som motto ”Trygghet i ny tid”. Det verkar numera vara en genomgående trend i det politiska etablissemanget att hela tiden tala om vad som ska ske i framtiden, när man inte vet vem som innehar regeringsmakten. Jag intresserar mig mest för vad som sker, eller inte sker, i nutid.

Resultatet av vänsterregeringens politik tvingas vi alla betala för i nutid, i pengar eller liv. Under kongressen slog sig Löfven för bröstet och lyfte fram regeringens tuffa linje mot brottslingar och terrorister. Han hävdade ogenerat att krafttag tagits under hans tid. Inför valet 2018 försöker han nu spela landsfader. Bäst att smida medan järnet är varmt. Undrar vad terroristoffrens familjer anser om de påstådda krafttagen. Mitt krav är att de regler och lagar som faktiskt redan finns ska användas. Det hjälper inte att införa nya lagar om man inte respekterar och efterlever dem som redan finns.

Löfven tycks ofta bli förvånad och frustrerad över den verklighet han varit med om att skapa. Han blev t ex upprörd när han informerades om att Al-Azharskolan i Stockholm delade in skolbussen så att flickor satt längst bak och pojkar längst fram i bussen. Det verkar ha kommit som något av en chock för honom att muslimer lever som muslimer och inte som svenskar i Sverige.

Löfven är också frustrerad över att en person som fått avslag på sin asylansökan inte åker härifrån. Det är hans och regeringens ansvar att se till att beslut verkställs. I nutid, inte i ny tid! Löfven har tidigare hävdat att terrorister inte kommit till Sverige med flyktingvågen 2015. Numera har det bekräftats att återvändande IS-terrorister försöker gömma sig bland asylsökande som tar sig till Europa. Att Löfven inte inser detta avslöjar en del om hans omdöme och förmåga.

I Norge har man t ex inlett rättsprocesser mot 20 av 40 IS-anknutna hemvändare. I Sverige har man kunnat döma 2 av 150 återvändare. Här har funnits en missriktad välvilja att ta emot återvändarna och låta dem röra sig fritt och verka mitt ibland oss övriga. Hur förklarar regeringen detta? Och hur förklarar regeringen att de som fått avslag som vunnit laga kraft ändå har tillåtits bo kvar på Migrationsverkets anläggningar med gratis mat, sjukvård och skola? Hur kan man komma på tanken att dela ut gratisförmåner till dem som befinner sig illegalt i Sverige?

IKEA-mördaren i Västerås hade fått avslag på sin asylansökan och hämnades genom att knivmörda två för honom helt okända svenskar. Terroristen Akilov som utförde terroristattentatet på Drottninggatan fick avslag på sin asylansökan i december 2016. Han hade 4 veckor på sig att FRIVILLIGT lämna landet, men han avvek och efterlystes och hann mörda 4 oskyldiga personer innan polisen fick tag i honom. Han var känd av SÄPO och öppen med sina IS-sympatier. Enl uppgift hade uzbekiska myndigheter informerat SÄPO om Akilovs förehavanden. Ändå kunde han röra sig fritt här. Så illa fungerar vår trygghet i nutid. Den bistra sanningen är att staten inte längre klarar av sin kärnuppgift att skydda medborgarnas liv.

Det har nu också blivit känt att Akilov använt mer än en identitet och att hans identitet dessutom använts av flera andra personer. Skatteverket har sett att 30-50 % av de asylsökande har registrerat olika personuppgifter hos olika myndigheter. Enligt Marie Mattson Vangekrantz, samordnare för ID-relaterad brottslighet vid Skatteverket, utnyttjas dubbla identiteter idag till omfattande bidragsbrottslighet och brottslig verksamhet. Eftersom de olika myndigheterna inte delar uppgifterna med varandra, vet man inte exakt hur mycket det handlar om. Hon berättar att om man t ex har tre identiteter kan man i den första starta ett företag och få nystartsbidrag, i den andra kan man vara arbetslös och få sjukpenning och i den tredje kan man ta lån. Hur kan våra myndigheter ha en så lättsinnig inställning till dubbla identiteter eller till att så många falska svenska pass förekommer?

”Det är inte i första hand en fråga om hur många som kommit hit utan frågan är om vi har en tillräckligt effektiv mekanism för att se till att människor som fått avslag lämnar landet. I ljuset av det här får vi se om det är ytterligare saker som ska moderniseras”, kommenterade Löfven.  Naturligtvis handlar det om volymer och om att man utan kontroll släppt in alla migranter som lockats av Löfvens ”Refugees welcome” och ”Sverige bygger inga murar”. Det hade varit klädsamt av Löfven att i detta läge vara litet självkritisk, men självkritik är inte regeringens styrka, varken i nutid eller i ny tid.

Det politiska etablissemanget kan lova vad som helst i nutid, och gör också det, eftersom risken att behöva infria sina löften i ny tid är minimal. Just nu har budgivningen bara börjat ifråga om antalet poliser, högre polis- och lärarlöner, fler vårdplatser, bättre skolor, tuffare tag mot kriminalitet etc. Löfteslistan är redan nu så lång att det torde ta några mandatperioder innan alla fagra löften kan uppfyllas. Men då är de redan glömda och nya löfteslistor presenterade. Hur kan vi medborgare acceptera dessa politiska pratmakare som lovar runt och håller tunt?

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *