Ishallsbygget inget problem för hockeygymnasiet

Renoveringen av Vännäs ishall har dragit ut på tiden men trots det ser ishockeygymnasiets tränare Patrick Ljunggren positivt på det hela.

– Det kommer bli världsklass, säger Ljunggren.

Ishallen har fått en ny betongplatta och i vinter ska nya omklädningsrum och ett styrkerum byggas i lokalen.

Det fanns tidigare ett gym i ishallen men det togs bort när man var tvungen att riva omklädningsrummen på grund av fuktproblem. Just nu får spelarna gå till skolan eller samhället när man vill träna på gym efter ispass.
Men spelarna accepterar det eftersom man vet att det bara är tillfälligt.

– Spelarna tycker att det är tråkigt, men det kommer att bli jättebra så vi får gilla läget, säger tränaren Patrick Ljunggren.

Enligt Ljunggren är ombyggnationerna av ishallen inte något problem för lagets utveckling.

– Nej, det påverkar inte så mycket, tycker jag.

Tränaren tycker att det bara finns positiva saker med renoveringen.

– Vi kommer att få bättre förutsättningar och alla ser fram emot den dagen allt är klart, avslutar Patrick Ljunggren.

Renoveringen av Vännäs ishall blir dyrare än man tänkt sig. Planen var att renoveringen skulle landa på 5,5 miljoner men det kommer bli två miljoner dyrare, alltså 7,5 miljoner kronor.

Dessa två extra miljoner tas från renoveringen av förskolan Klockaren i Vännäsby, enligt kommunstyrelsens ordförande Johan Söderling.

– Vi har inte hunnit använda de pengarna, så därför disponeras de om till ishallen, säger Johan Söderling till VK.

Enligt kommunalrådet ska allt vara klart i början på nästa år.

Matchguide: Åsele/Dorotea IK – Obbola IK

Nästjumbon Åsele/Dorotea tar emot Obbola IK på lördagen. Läs tränarens Bo Nilssons tankar inför matchen.

Hur har träningsveckan varit?

- Vi tränar inte så mycket. Hälften av spelarna bor i Dorotea och vi kan bara träna en gång per vecka tillsammans.

Var kommer ert fokusområden ligga på mot Obbola IK?

 - Obbola är ett starkt lag och vi är ju rätt små fysiskt. Vi fokuserar på att försöka hålla bollen på marken och spela upp bollen. Försvarsmässigt fokuserar vi på att inte släppa till för många fasta situationer.

Vad vet ni om Obbola?

 - Ett lag på övre halvan av tabellen. Trevliga spelare som försöker rulla boll bådar gott för en kul match!

Hur ser truppläget ut?

  – Vi har under hösten förlorat 4 av våra bättre spelare. Det tillsammans med att halva laget jobbar helg och kväll gör att vi kommer att få en kämpig höst. Förhoppningsvis kan vi låna in ett par pojk-spelare till varje match från Dorotea så att vi kan ha fullt lag.

Vad har du att säga om lagets insatser den här säsongen?

  – Vi har lyckats rätt bra! Tyvärr har vi tappat några onödiga poäng i slutet av flera matcher så det kanske inte ser jättebra ut i tabellen. Vi anmälde ju oss till spel i div 6 i våras och det var länge osäkert om vi skulle få ihop lag. Därför var det väntat att vi är en klass sämre än lagen på den övre halvan av tabellen.

Åsele/Dorotea IK – Obbola IK

Lördag 18/8 kl. 14.00

Lappvallens IP

Marta da Silva får nytt FN-uppdrag

Den brasilianska fotbollsstjärnan Marta Vieira da Silva har fått ett nytt hedersuppdrag. På torsdagen utsågs hon till goodwill-ambassadör av FN-organet UN Women, där hon ska vara ansiktet utåt i arbetet för att främja jämställdhet och motverka stereotyper inom idrotten.

Utnämningen kommer mitt under herrarnas fotbolls-VM som avgörs i Ryssland. Enligt UN Women bidrar idrotten till ökat självförtroende och förbättrade ledarskapsförmågor, men kvinnor och tjejer står inför färre möjligheter, mindre investeringar och möter såväl mer diskriminering som sexuella trakasserier när de utövar sin sport.

Enligt organisationen visar en undersökning som man tagit del av att elitidrottande kvinnor i snitt tjänar en procent av vad elitidrottarna på herrsidan tjänar.

– Kvinnor över hela världen visar i dag att de kan lyckas i roller och i positioner som tidigare var till för män. Kvinnors närvaro i sportens värld och när det gäller fysisk aktivitet är inget undantag. Genom idrotten kan kvinnor och tjejer utmana sociokulturella normer och könsstereotyper, säger Marta i ett uttalande.

Marta, med ett långt förflutet i allsvenskan med Umeå, Tyresö och Rosengård, blev svensk medborgare förra året men representerar det brasilianska landslaget med vilka hon bland annat har ett VM-silver och två OS-silver.

Hon har tidigare utsetts till världens bästa fotbollsspelare på damsidan fem år i rad och spelar just nu i Orlando Pride i USA.

32-åringen har tidigare varit goodwill-ambassadör för FN:s utvecklingsprogram UNDP som kämpar mot fattigdom.

/TT

Umeå-Sveriges bästa idrottsstad 2018

Umeå är Sveriges Bästa idrottsstad 2018 efter att ha blivit tvåa två gånger.

Umeå fick 330 jurypoäng och tvåan Uppsala fick 307.

 - Vill säga grattis till oss, till Umeå att ha blivit Sveriges bästa idrottsstad. Jag är oerhört stolt att representera Umeå ute i världen, hälsar Umeåsonen Mikael Lustig från Ryssland.

Profilerna skickade sina gratulationer till hemstaden.

- Häftigt att Umeå blev Sveriges bästa idrottsstad, känns otroligt kul, säger skidåkaren Teodor Peterson.

- Superkul, hälsningar till alla som gjort det möjligt, säger landslagskompisen Linn Sömskar.

- Grattis Umeå där satt den, säger Maria Pietilä Holmner.

- Så himla roligt, grattis Umeå, säger fotbollslandslagets Hanna Folkesson.

- Vill säga grattis till oss, till Umeå att ha blivit Sveriges bästa idrottsstad. Jag är oerhört stolt att representera Umeå ute i världen, hälsar Umeåsonen Mikael Lustig från Ryssland.

Fotbollen nyckeln till integration

Fotbollen hjälper många med utländsk bakgrund att integrera sig i svenska samhället.

När det gäller att utöva idrott så ligger fotboll i topp enligt en undersökning som Statistiska centralbyrån, SCB, gjort bland 4 000 ungdomar mellan 13 och 20 år.

Fotboll är också den sport som det flesta unga med utländsk bakgrund ägnar sig åt i Sverige.

Enligt undersökningen är det 71 procent av killarna med utländsk bakgrund som spelar fotboll jämfört med 57 procent bland svenskar killar.

När det gäller tjejer så är siffrorna också höga.

42 procent av tjejerna med utländsk bakgrund spelar fotboll och 49 procent bland svenska tjejer.

Souza: ”Mästarna är tillbaka”

Brasilien har vunnit VM fem gånger och den sjätte har aldrig varit närmare än det är nu.

Brasilien har i dag många stjärnor och en förbundskapten som tar ut det bästa från varje spelare.
Kan Neymar och kompani fixa ännu ett VM-guld för Brasilien?

Pelé, Ronaldo, Ronaldinho, Kaká, Roberto Carlos, Dida, Robinho och många andra fotbollsstjärnor från Brasilien har alltid imponerat världen med sitt fantastiska och unika sätt att spela fotboll.

Detta har gjort att Brasiliens landslag alltid varit på toppen. Men det har förändrats de senaste åren med många dåliga förbundskaptener och en ny generation som inte tagit på sig ansvaret att fortsätta det som fotbollskungen Pelé började med 1957.

Sista gången Brasilien vann ett VM-guld var i 2002. Sedan dess har man sett ett landslag som inte spelade med viljan och som inte representerade Brasiliens fotbollshistoria.

VM 2014 i Brasilien var en katastrof för Brasiliens fotbollshistoria, där man blev krossat av Tyskland med 7-1.
Dåliga förbundskaptener, lata och odisciplinerade spelare gjorde att Brasilien slutade vara (världens bästa landslag).

I 2016 Tog Adenor Leonardo Bacchi ( Tite ) över landslaget och sedan dess har Brasilien vaknat upp och börjat imponera igen, vilket alla fotbollsälskare och särskilt brasilianska är stolta över.

Det nya landslaget består av aggressiva vinnare som spelar varje match som om det vore den sista.

Idag ser motståndarna Brasilien som en bra och svår motståndare att möta, tack vare ett fantastiskt bra jobb av förbundskapten Tite som tillsammans med spelarna vill göra Brasilien till mästare igen.

Idag är det svårt att bara välja en spelare som är bra i landslaget, utan hela laget är grymt och alla spelare är avgörande.

Om Neymar av någon anledning inte kan spela VM i Ryssland finns det duktiga spelare som kan ta över och prestera jättebra.  Vi har duktiga spelare som kan spela i en offensivare roll och leverera mål som till exempel Daniel Alves, Marcelo och Casemiro.

Mästarna är tillbaka och det var på tiden.

VM i Ryssland kommer vara jättesvårt och man måste spela hundra procent om man vill ta hem guldet.

Brasilien, Frankrike, Tyskland, Spanien, Argentina, Colombia är favoriter men vi kan inte glömma Sverige som sedan Zlatan lämnat landslaget blev ett helt annat landslag som har lärt sig att fajtas.

Jag ser fram emot VM och hoppas att både Sverige och Brasilien kan fortsätta briljera.

 

Souza: “De dödar fotbollen”

Fotbollssäsong är snart igång, men Västerbottens fotbollförbund gör att det blir svårt för vissa föreningar.

Tränar- och spelarbrist är nog inte någon nyhet för lagen som spelar i division I och II på damsidan och det gör att vissa lag drar sig ur serien.

Mariehem SK, Östersunds DFF och Alviks IK drog sig ur division I damer.
Hittills har Västerbottens fotbollförbund lyckats hitta ersättare till Mariehem SK och Östersund DFF men inte till Alviks IK och på grund av det kommer det bli elva lag i serien och totalt 20 omgångar istället för 22.

Umedalens IF spelar i division II och har visat intresse för att spela i division I, men de fick nej från förbundet, eftersom tävlingsbestämmelserna har bestämt att lagen som åkt ur serien inte får erbjudas en plats i division I.

Nu frågar jag mig själv, vad håller Västerbottens fotbollförbund på med?
Vill de döda fotboll?
Vi har duktiga kvinnliga fotbollsspelare i länet som har potential att spela i division I, men det får de ändå inte göra, på grund av en regel som varken fungerar eller gör fotbollen bättre.
Det låter så konstigt att man hellre väljer att ha färre lag i serien än att ta in fler lag som har åkt ur.
Fortsätter förbundet att bete sig så här, så kommer det nog inte att finnas något fotbollslag kvar om några år.

Jag har varit fotbollstränare och jag tycker att fotbollförbundet kräver för mycket och gör för lite. Man hör alltid att man ska satsa på tjejerna som vill lira fotboll och ge dem en chans att visa upp sig, men det gör man inte i verkligheten.

De dödar fotbollen och jag är trött på det här beteendet.

Vill vi att fotboll för damer ska utvecklas, då måste vi ha enklare regler.

Vi måste gå framåt och inte bakåt.