VAR i allsvenskan?

VAR eller inte i allsvenskan?

Än så länge finns det inga planer på att införa videogranskningen i svensk fotboll.

– Men det kommer säkert att diskuteras till hösten, säger Sef:s ordförande Mats Enquist till Sporbladet.

Videogranskningsteknologin satte en tung prägel på VM och var det genomgående mest omdiskuterade samtalsämnet i världsmästerskapet i Ryssland.

VAR (Video Assistant Referee) gav upphov till diskussion in i det sista när den argentinske domaren Néstor Pitana i VM-finalen tog hjälp av videorummet innan han dömde Straff för Frankrike efter hands på Kroatiens Ivan Perisic.

Tekniken har både hyllats och sågats – men de allsvenska fans som är motståndare till det nya hjälpmedlet kan andas ut.

Åtminstone ett tag till.

– Det snackas ju naturligtvis om det här eftersom det har varit en så het fråga, säger Mats Enquist när Sportbladet når honom och tillägger:

– Men det finns inga aktuella planer på att införskaffa VAR i allsvenskan även om det säkert kommer att diskuteras under hösten.

”Kommer att ta ett bra tag”

Tidigare i våras uttryckte sig bland annat domaren Mohammed Al-Hakim positivt om ett införande av VAR. Detta efter ett mål av Felix Beijmo som borde ha underkänts när Djurgården mötte IFK Göteborg i maj.

– Ja, om det hjälper oss och inte förstör fotbollen. Ja, jag vill ha det, sa Al-Hakim då.

För att införa VAR krävs att både de allsvenska klubbarna och Svenska Fotbollförbundet är överens i frågan. Och det kan ta lång tid, enligt Mats Enquist.

– Det kommer säkert att bli en diskussion, men för tillfället finns det ingen.

– En sak är tekniken och en annan är hur vi vill ha det. Det får ju effekter – inte bara tekniskt utan också hur det påverkar själva spelet och upplevelsen kring fotbollen. Det kommer säkert att diskuteras ett bra tag innan det blir något.

”Svårt att se det innan 2020”

Hur lång tid skulle det ta att verkställa?

– Teoretiskt kan det gå fort. Men det skulle knappast hinna bli klart till nästa säsong. Skulle man genomföra det så har jag svårt att se att det skulle bli klart före säsongen 2020. Men det är bara mina egna spekulationer.

Finns det ekonomiska förutsättningar att införskaffa VAR i allsvenskan?

– Vi har inte tittat på vad det innebär än, så det är svårt att säga. Tekniken finns ju, sen är det en fråga om pengar och annat. Man kan ju införa det (VAR) i olika format och så men än så länge finns det inte inga planer så jag vill inte spekulera i det. Tills vidare kommer vi att spela fotboll så som vi har gjort tidigare.

Tror du att vi förr eller senare kommer ha VAR i allsvenskan framöver?

– Det är inte upp till mig och ligan utan det handlar om hur vi gemensamt vill ha det. Den frågan är nog viktigast att vi alla funderar på tillsammans, hur vi vill ha det. Det är tekniskt möjligt men frågan är om vi vill det eller inte.

/Sportbladet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>