Matchtext: Frölunda har gått ikapp, och förbi

Frölunda HC Skellefteå AIK 6-2 (2-1, 2-1, 2-0)

1-0 (00.13) EQ Lukas Bengtsson (Ryan Lasch, Mats Rosseli Olsen)
1-1 (11.45) EQ Andrew Calof (Axel Holmström)
2-1 (19.16) PP1 Andreas Johnson (Henrik Tömmernes, Spencer Abbott)
3-1 (27.25) PP1 Spencer Abbott (Ryan Lasch, Henrik Tömmernes)
4-1 (29.16) EQ Spencer Abbott (Elias Fälth)
4-2 (33.06) EQ Sebastian Aho (Jimmie Ericsson, John Norman)
5-2 (51.38) EQ Mats Rosseli Olsen (Oliver Bohm, Sebastian Stålberg)
6-2 (56.07) EQ Artturi Lehkonen (Mats Rosseli Olsen)

Skott på mål: 30-24 (6-10, 15-8, 9-6)
Utvisningsminuter: 12-18 (2-6, 4-6, 6-6)

Matchens tre stjärnor:

*** Sebastian Aho – Enda back som kommer undan med godkänt betyg i afton. Låg bakom reduceringen, och var gedigen matchen igenom.
** Andrew Calof – Satte sitt första mål för säsongen och målet, ja det var riktigt vackert. En av få forwards som i alla fall försökte idag.
* Pär Lindholm – Kämpade, slet och offrade sig.

———————————————————————————————————-
Inför match varnade jag för ett hungrigt och blodtörstande motstånd.
Frölunda motsvarade dessa förväntningar, med råge. Efter sex omgångar har man fortfarande inte förlorat, och laget är överlägset målgladast. Jag har svårt att hitta ett lag i Sverige som är bättre än Frölunda, och då är vi bara sex omgångar in.
Vad kan Rönnbergs gäng då hitta på i slutet av säsongen?

Varför?
Kommer ni ihåg den tiden när målet kändes nära i varje anfall som Skellefteå skapade, när motståndare och publik höll andan direkt laget korsade offensiv blå-linje?
Det vet jag att ni gör, så känns det inte längre när Skellefteå anfaller. Hittills visar man upp en uddlöshet och en offensiv brist på kreativitet. Till och med Pesonen misslyckas att uppvigla någon slags förväntan och andnöd när han är i offensiv zon.
Frölunda däremot, där råder ingen brist av något ovan nämnt. Laget har en offensiv lust som är mäktig att skåda, de skapar lägen efter lägen. Men framförallt, laget går rakt mot mål vid varje situation. Inget krångel, inget sjabbel.

Ikväll tror jag att Wallson för första gången på väldigt länge somnar med en ovisshet inom sig, man ställdes inför ett stort test på vart laget står sig mot en given toppkonkurrent. Svaren man fick? Uteblivna. Man var inte ens nära att kunna mäta sig med Sveriges absolut bästa lag. Och det är nog dags att även de mest enögda inser att Skellefteå inte är vad man för ett par säsonger var, det känns som att dynastin börjar se sitt slut. För hur länge låter jag vara osagt, men överlägsenheten är borta.

Vad är det då som är snett såhär långt i Skellefteå?
*
Skellefteå är ofattbart dåliga i matchernas tredje perioder. Hittills har man gjort noll mål framåt och släppt in fem bakåt totalt i de perioderna. Skott på mål? 35-50. Det är sex skott på mål i snitt.
* Laget tar ovanligt många dåliga utvisningar, moralen är sämre än på flera år i det avseendet.
* Laget letar de svåra passen och avsluten istället för att gå rakt mot mål med sina avslut.
* Power play funkar inte alls, inte ens nästan. I laget finns det en mängd spelare som ska kunna prestera bättre än det här. Efter sex matcher har man gjort två mål, ikväll fick man fem lägen och gjorde noll.
* Pesonen är iskall och ser stundtals inte ens intresserad ut. Tim Heed är inte alls samma spelare som ifjol, skapar i stort sett ingenting offensivt och defensivt är det alldeles för många bjudningar.
* Med undantag Luleå x2, så har laget visat upp en total avsaknad av långa och jobbiga anfall i motståndarlagens försvarzon där man trycker sig fast och gör det jobbigt.
* I defensiven ser man virrigare ut än på flera säsonger. Endast Modo, Karlskrona, Växjö och Malmö har släppt in fler mål.

Och den här starten på säsongen är inte alls vad man planerat för.
Sex matcher, tre förluster efter full tid.
Man befinner sig just nu på en sjunde placering i tabellen och det är inte ens märkligt, man har inte varit bra och känslan är att något är väldigt fel inom laget.

Frölunda har inte bara gått ikapp Skellefteå som Sveriges bästa lag, i år har man passerat och 6-2 var ett bevis på detta.
Frölunda är allt som Skellefteå hittills inte är.
Skellefteå har ingenting som Frölunda just nu har.

———————————————————————————————————-

Övriga resultat

Karlskrona HK vs. Växjö Lakers 2-4
Det såg länge ut som att fjolårets mästare skulle förlora ännu en gång, till slut så visar man ändå styrka och vänder mot ett helinspirerat KHK.

Färjestads BK vs. Modo Hockey 4-3 efter sudden death
Modo hade 0-3 i Karlstad och gick mot en imponerande seger, då visar FBK moral och vänder matchen. Hjälte? Milan Gulas som sätter 3-3 med 50 sekunder kvar och sedan avgör direkt i sudden.

Rögle BK vs. Brynäs IF 3-4 efter sudden death
Brynäs fortsätter att plocka poäng och frånsett Frölunda så är nog Gävle-laget det lag som imponerat mest hittills i år.

Djurgårdens IF vs. Malmö Redhawks 3-0
Malmö har fortsatt svårt att plocka poäng, trots mängder av bra insatser står man fortfarande noterade för endast 4 poäng.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *