Matchtext: Växjö vann en trött match

Skellefteå AIK – Växjö Lakers 3-4 (2-2, 1-0, 0-1, 0-1)

0-1 (4.37) EQ Calle Rosén (Eddie Larsson)
1-1 (6.53) PP1 Janne Pesonen (Tim Heed, Axel Holmström)
1-2 (14.47) PP1 Josh Hennessy (Joey Crabb)
2-2 (18.36) EQ John Norman (Sebastian Ohlsson)
3-2 (39.48) PP1 Martin Lundberg (Sebastian Aho, Terry Broadhurst)
3-3 (54.25) EQ Tuomas Kiiskinen (Richard Gynge)
3-4 (60.52) EQ Richard Gynge (Robert Rosén)

Skott på mål: 18-23 (5-4, 8-12, 4-5, 1-2)
Utvisningsminuter: 2-8 (2-2, 0-4, 0-2)

Matchens tre stjärnor:

*** Sebastian Ohlsson – Yrvädret från Åsele fortsätter att visa framfötterna i SHL. Är totalt orädd och börjar ta för sig mer i spelet med puck. Fantastisk framspelning till Normans 2-2 mål.

** John Norman – Tillbaka efter avstängning och visade direkt att han kommer bli en tillgång för laget nu, och i framtiden. Bildade en stekhet duo med Ohlsson. Vackert avslut vid målet.

* Adam Pettersson – Skapade massor på egen hand och kunde ha blivit målskytt vid ett par tillfällen – den där riktiga effektiviteten saknas dock.

———————————————————————————————————-

När publiken inte behagar att kliva upp från sina bekväma soffor så klarar inte heller Skellefteå AIK av att komma upp i normal intensitet.
När Växjö ikväll tog fjärde raka segern i Skellefteå Kraft Arena så gjorde man det mot ett motstånd som aldrig riktigt taggade till.

Matchen var inte något att skriva hem om, ett dåligt Växjö vann mot ett lika dåligt Skellefteå – två lag som kan betydligt bättre än vad de visade ikväll. 41 skott på mål totalt vittnar en del om hur matchen såg ut.
Vi hittar dock en del ljusglimtar i dagens match. Spelet i power play har börjat ge utdelning, och fortsätter Skellefteå att sätta 2-3 mål per match i den spelformen så kommer vinsterna att avlösa varandra. En nyckel till islossningen i spelformen är att det har börjat att tas allt fler avslut. Heed har ställt in siktet och skjuter på allt.
Det var också två lätta men ack så viktiga avslut som bakom kvällens mål i power play.

En annan positiv del att ta med sig från matchen är Normans återkomst efter den fem matcher långa avstängningen. Med sin frenesi, skicklighet och målfarlighet höll han ikväll nästan på egen hand att  vinna matchen åt Skellefteå. Jag säger nästan, för vid Normans sida finner vi nästa ljusglimt. Åseles egna Viktor Arvidsson, jag talar så klart om Sebastian Ohlsson. Han blev uttagen till juniorkronornas fyrnationers-camp i November, en fingervisning om att han är högst aktuell för JVM – fortsätter han såhär förtjänar han också att vara med där vid jul och nyår.

Det är lätt att dra för stora växlar av en sån här förlust. Hur kan Skellefteå uppträda så lojt som de gör en kväll som denna? Men jag tänker inte göra något sånt. Såna här matcher kommer varje säsong, och att de kommer redan i omgång 11 är på ett sätt bra. Det är inte nu matcher ska genomföras på felfritt sätt – det är ibland till och med bra att få bottennapp likt dessa, de väcker tankeställare som i längden kan vara oerhört nyttiga.

Vad som för mig är helt omöjligt att låta bli? Publiksiffrorna som fortsätter att problematisera hela den svenska hockeyligan. Ikväll när fjolårets finalister skulle mötas första gången för säsongen – i en så kallad ”galen hockeystad” – så kom det 4260 personer. För det första en siffra som är en försköning av sanningen, det var inte ens nära 4000.
En gåta som sätter en grimas lika gapande som en fågelholk på mitt inte allt för sköna tryne.
Hur kan en populär idrott som ishockey locka så lite folk som den gör?
* I Skellefteå, en stad som skryter om sitt stora intresse för det egna laget, var det inte ens fullsatt i derbyt mot Luleå.
* Nykomlingarna Rögle och Karlskrona fyller inte sina arenor. Framförallt KHK som endast rymmer 3500 i sin hemmaborg ska ha fullsatt varje match, men det har de inte.
* I Örnsköldsvik går ledningen ut och ber publiken att komma till matcherna med hotet om att Modo inte kommer finnas kvar annars.
* I Gävle, Luleå, Karlstad, Stockholm, Göteborg, Linköping etc etc etc så finns det liknande problem.

Till en början kunde jag köpa argumentet att det är för höga biljettpriser. Men för att ta kvällens match som ett talande exempel. Ståplats, där biljettpriserna är väldigt förmånliga och humana, gapade det stora hål där betongen lyste igenom. Det var alltså inte ens nära fullt på ståplats, och då faller ju hela argumentet.
Det verkar inte handla om priset, utan intresset. Och där har svensk ishockey ett problem av stora proportioner.

Avslutningsvis. Normans 2-2 mål? Wow. Det kan jag kolla på hur många gånger som helst.

———————————————————————————————————-
Övriga resultat

Frölunda HC vs. Linköpings HC 7-1

Seriesuveränen Frölunda fortsätter att gå igenom SHL som en ångvält – ikväll när kollegan från toppskiktet kom på besök gick man på rejäl knock och stod för en mäktig utklassning. 28 poäng efter 11 omgångar är imponerande.

 

Rögle BK vs. Malmö Redhawks 3-2

Skåne-derbyt blev en tät historia som efter två perioder stod oavgjord. I den sista perioden drog Rögle det längsta strået.
Örebro HK vs. Brynäs IF 6-4

Efter en målexplosion i slutet av matchen så kunde Örebro besegra ett av säsongens stora succélag. Örebro hakar på i toppen.
Djurgårdens IF vs. Modo Hockey 4-3

Ingenting stämmer i Örnsköldsvik just nu, avdankade stjärnor värvas in och förhoppningarna är att de ska rädda laget. Långsiktigt en fullständigt usel plan, och uppenbarligen även kortsiktigt. Laget är tillsammans med Karlskrona seriens sämsta lag.

3 kommentarer

  1. Jag delar verkligen inte din analys av matchen: Att vi inte kom upp i vanlig intensitet/kvalitet på grund utav den dåliga publiksiffran. Men det är helt klart en intressant tanke.

    Jag anser att det ser ut ungefär så här varje gång vi möter ett topplag. När vi mötte Färjestad så kom inte Färjestad upp i vanlig intensitet/kvalitet pga ett tufft möte med Djurgården några dagar innan, vi hade haft en extra ledig dag dessutom. Resten av matcherna mot topplagen har sett ut så här.

    Svensson gjorde en ganska stabil insats.
    Försvaret uppträdde på exakt samma sätt som i tidigare matcher mot topplag.

    Formationen med Lundberg, Forre, Petterström gjorde en helt ok match. Lundberg gjorde t.om ett mål!

    Broadhurst, Lindholm och Pettersson tror jag inte man kan förvänta sig så mycket mer av, Pettersson skapade precis som du säger massor.

    Norman-Holmström-Ohlsson såg jävligt pigga ut. Hoppas verkligen Norman vill förlänga.

    Calof, Zacke och Pesonen hade problem precis som i finalen mot Växjö så inga konstigheter där.

  2. Problemet är att Växjö väldigt effektivt segar ner speltempot, mestadels pga att vi kör fast när vi anfaller. Det var en repris på fjolåret då Växjö pissade på oss flertalet gånger i våran hemmaborg. Det gäller att coach och spelare använder sina hjärnor så de inte luras in i de defensiva ”fällorna” som Växjö placerar ut.

    Växjö vet hur de ska spela mot oss, hoppas vi stakar ut en vinnande väg för framtida möten.

    Ps. Öl borde serveras på läktaren.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *