Inför match: Tyngd möter fart i kvällens heta ”derby”

Det finns matcher som talar för sig själva, där de två lagnamnen på varsin sida i TV-tablån eller matchprogrammet är allt som krävs för att förstå att det är något utöver den gråa serielunken. Kvällens match till exempel – det hade dock kunnat vara som vilken match som helst.

Redan i SHLs första omgångar bjöds vi på en härlig hockeyhelg där Skellefteå och Luleå varsin kväll fick stå värd för, vad som blivit, Sveriges hetaste norrderby. Något av ett antiklimax uppstod dock när Skellefteå visade sig ett par storlekar för stora och välförtjänt inkasserade maximal pott, sex poäng.
Efter den helgen såg vi också lagen gå åt två olika håll i tabellen.
Skellefteå som ett ostoppbart ånglok som fick motståndarlagen att kasta sig till höger och vänster. Luleå som ett oväntat svagt och lamt litet lamm, långt ifrån den blodtörstande björn de utmålat sig för att vara. Men kanske längst ifrån det lag som kaxigt målat väggarna i guld och i stort sett lovat tre titlar till sina supportrar.

Det glädjer mig därför att timingen för dagens derby är perfekt, hade det kunnat komma mer lägligt?
Luleå är ett av, om inte det, hetaste laget i SHL just nu med ett imponerande facit under den senaste tiden. Efter mer än halva säsongen spelad har det till slut blivit stäm där uppe i norr – defensiven har förbättrats och laget släpper inte in onödiga mål i samma utsträckning som i oktober och november. Nåja, om vi bortser från senaste omgången i Jönköping då.
Skellefteå har också imponerat den senaste tiden och noll insläppta mål under 2016 är tillräckligt med bevis för att stärka det påståendet. Inför kvällens match har Wallsson valt att kasta om i kedjorna och bland annat splittra på radarparet Ritola unt Zackrisson – den nykomponerade kedjan med Ritola, Holmström, Broadhurst känns på förhand wunderbar. Fart, finess och skills – allt effektivt nedpackat i en och samma kedja. Jag känner doften succé.

Luleå kommer göra allt för att med sin tyngd, och egna syn på var gränsen går för vad som är okej på en ishockeyplan, få Skellefteå ur balans. Spelare som Hedman, Granström, Melart, Sandström (nej, ingen har glömt det idiotiska och respektlösa tilltaget på Bellemares nacke) och Sylvegård passar som bäst i dessa typer av matcher. De lär inte tveka på att måla sargen med svart och gult.
Någonstans där finns också Luleås häl – det krävs ingen Einsten eller Newton för att räkna ut formeln i detta fall. Tyngd = låg fart. Lägg in Skellefteås otroligt snabba lag så kommer norrbotten stolthets problem. Hur ska de sega spelarna hänga med när Skellefteås med sin skridskoåkning ser till att inte bli en svartgul fläck i planket?
Urbom har ännu inte hamnat i någon större skärmytsling, inte heller Anton Lindholm. Ikväll lär dock oskulden för någon av dem spräckas.

Kvällar som dessa är det dock omöjligt att inte drömma om ett riktigt derby i SHL.
Skellefteå AIK mot Björklöven. Ett av landets absolut häftigaste och mest hatfyllda derbyn, långt ifrån det något framtvingade hatet mellan kvällens två kombatanter.
Eller två. Skellefteå och alla deras supportrar har inte alls samma onda öga till Luleå som de med sina supportrar har till de svartgula. Det märks gång på gång hur viktigt det är för Luleå att gå om Skellefteå – och hur viktigt det är för Luleås supportrar att betona deras hat i varje ramsa. Detta samtidigt som Skellefteå fokuserar på att vinna SHL och Le Mat, inte enstaka matcher. Och supportrarna på att stötta SITT lag.
Min känsla inför match är att Luleå vinner och tar sin första men enda seger mot Skellefteå under 2016. De gör det i förlängning där Rajala blir matchvinnare.
Vad tror ni?
Och just det. Det glädjer mig också att derbyt är ikväll, inte för två månader sedan när Luleå var närmre nedflyttningsstrecket i tabellen än Skellefteå på kartan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *