Matchtext: Luleås tyngd bakom överkörningen

Luleå Hockey är seriens hetaste lag – det fick Skellefteå ikväll erfara den hårda vägen när rivalen från norr var större, starkare och smartare.
Tre S som bäddade för Luleås överkörning, 5-2.

Det borde inte vara speciellt att motivera sig för dessa typer av matcher – att tagga till det där lilla extra och i 60 effektiva minuter dra sitt för att bärga en seger till laget. Ikväll fanns det ingen i tabelltvåan Skellefteå AIK som var villig att fukta ned understället eller stå upp i det fysiska spelet. Då går det som det gick ikväll mot ett, faktiskt, riktigt bra Luleå som inför säsongen var rejält hajpade – skrattades ut när de harvade i botten av tabellen – men nu placerar sig som fyra och bara fortsätter att klättra. Att de hinner nå upp till suveränerna Frölunda och Skellefteå känns föga troligt men med kombinationen av sitt fysiska spel och sitt smarta tvåvägs är laget som klippt och skuret för ett slutspel – och där misstänker jag att övriga lag kommer att bäva inför att möta Norrbottenslaget.
  I tacklingsstatistiken ser vi att Luleå även där kör över Skellefteå ikväll, 21-7. På något sätt talande för denna kväll.

Det går att kräva mer av Skellefteå AIK men tänk då även på att det är sällan som laget gör en sån här plattmatch. Att den kommer mot just Luleå är väl på ett sätt extra salt för svartgula sympatisörer men SHL är allt för bra för att något lag ska kunna vinna hela tiden.
Men vad var det då som gick fel ikväll?
Allt. Ja, det är ju faktiskt så. Luleå var numret större i bägge zoner, i det fysiska spelet men kanske framförallt i de avgörande lägena. Skellefteås utespelare såg i den tredje perioden inte ens intresserade ut av att vända matchen utan lade allt för mycket fokus på domaren – ofta ett tecken på att fokuset i matchen inte är speciellt högt – samtidigt som hemmalaget öste på framåt. Jag vet inte om ni tänkt på det, men ofta i de matcher som Skellefteå förlorar så har de under matchen riktat väldigt stort fokus på domarkvartetten. Detta är något som måste åtgärdas inför stundande slutspel, en domare må vara hur dålig som helst utan att fokuset på rätt saker ska tappas.

Spelarkritik i Skellefteå denna kväll är väl egentligen rätt lätt: ingen kom upp i någon som helst nivå. Men jag väljer ändå att lyfta några spelare som kanske lyste liiiiite extra med sin frånvaro.
Axel Holmström – Killen är ung, han har inte ens fått börja köpa alkohol på bolaget, och kanske ställs det allt för höga krav på pajken. Men i stort sett allt som han i slutspelet gjorde rätt, gör han nu fel. Det är alldeles för mycket stillastående puckhantering, svåra lösningar och tyvärr så är det allt för ofta svårt att se honom i matcherna. Har visat en tendens att falla ur matchbilden totalt de senaste månaderna.
Men i detta fall är i alla fall undertecknad inte ens en gnutta orolig, killen har en lång och framgångsrik karriär framför sig och han är en supertalang med otroliga spetskvaliteter. När det lossnar, så kommer det att höras till Joe Louis Arena.
Min lösning? Skicka tillbaka honom till första formationen i PP, ge honom förtroende vilket visar honom att de tror på honom. Han hör hemma där, i mina ögon.
Markus Svensson – Är Sveriges bästa målvakt men det visade han inte ikväll då han släppte förbi ett par billiga trissor. Här vill jag direkt betona att det bara handlar om en dålig match. Markus är bra i 19 av 20 matcher och bara för att det handlar om en målvakt så är det ingen övermänniska.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *