59 derbyt sen återkomsten

Sedan Skellefteås avancemang till SHL har lagen drabbats samman 58 gånger i grundserien och slutspelet.
När pucken snart släpps för det 59 ”derbyt” har Luleå chansen att väcka riktigt liv i grundserie-epilogen. Förlust för Skellefteå och avståndet till tabelltvåan Frölunda kan ha krympt från åtta till två poäng.

Låt oss börja med känslan inför match: den är inte alls som den en gång varit. De första säsongerna var hatet lagen och fansen mellan äkta. Det gick att ta på.
Men någonstans mellan sexmatchersklassikern i semifinalen 2011 och finalutklassningen 2013 har den där äktheten förlorats.
”Derbyt” känns inte alls lika hett längre och matcherna sticker väldigt sällan ut.
Fjolårets match där Sylvegård, Granström och Widing var i fokus var merett undantag än en regel.
Matcherna i år långt ifrån ”wow” känslan!

Kvällens match i sig känns inte heller på förhand speciellt sexig.
Förutsättningarna utanför isen och i tabellen är dock betydligt mer intressanta.
Inför uppehållet stod Skellefteå som mäktiga serieledare med åtta poäng ned till Frölunda. Efter tisdagens nederlag i Linköping samtidigt som Frölunda, något turligt, fick med sig tre poäng mot Karlskrona har krympt avståndet till fem poäng.
Och som jag redan poängterat, förlust ikväll samtidigt som Frölunda slår Örebro skulle betyda blott två poäng ned till göteborgarna.

På isen ställer Skellefteå ett närmast komplett lag. Det är bara Janne Pesonen som inte kommer till spel på grund av skada och på backsidan tvingas Skellefteå för första gången på länge skicka en upp på läktaren – ikväll blev det Marcus Pettersson som petades. Alexander Urbom uppskriven som sjunde back (!).
I mål ställs seriens främsta målvakt Markus Svensson, rätt väntat.

Matchtips 1-2.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *