Bloggkrönika: Att fånga en räv

Ett halvt decennium sedan – innan Skellefteås dynasti såg sin begynnelse – handlade det mesta inom svensk ishockey om Färjestad, Frölunda, Linköping och HV 71.
I prologen av årets SHL har vi till synes rest tillbaka i tiden, och frånsett HV 71 så dominerar de forna storklubbarna just nu ligan.

Igår sköt både Frölunda och Linköping sju mål vardera, två lag som för tillfället ser näst intill läskigt bra ut och som redan efter sju omgångar har hittat sin egna identitet – något som Skellefteå fortfarande söker efter med ljus och lykta.
För första gången på många år handlar inte rubrikerna om Skellefteås dominans och överlägsenhet, rubriksättarna har nu sitt fokus på annat håll.

Nu ställs Skellefteås GM Lasse Johansson på kanske sin största utmaning – hur ska han böja tiden och räta ut tidslinjen så laget tar tillbaka ordningen och blir det topplag som de har ambition att vara?

Målvaktsfrågan är ett ständigt återkommande ämne när Skellefteås problem kommer till tals – Markus Svensson är statistiskt sett den sämsta målvakten i SHL och han har 18 målvakter som just nu placerar sig högre än honom. Ändå får Erik Hanses inte chansen och för att målvaktsfronten ska vara hälsosam krävs en konkurrenssituation på varje träning, något som just nu inte verkar finnas.
Vid sidan av det påtagliga problemet har vi även sett hur lagets numerära överläge gått i totalt baklås. Det är över 320 minuter, eller 16 perioder för att förenkla, sedan Skellefteå förvaltade ett power play. Laget ser ut att sakna den där pjäsen som i samma sekvens kan ta emot pucken och skicka in den i nättaket.
För att återta det guld man i april förlorade krävs det att man också hittar just den pjäsen.

Efter matchen igår sökte jag upp Lasse Johansson för att kolla upp hur han ser på läget som råder. Givetvis möts jag av standard svaren, lika förutsägbara som en treackords låt, om att man givetvis håller koll på marknaden men inte är ute efter något speciellt, att Hanses är en bra målvakt och kommer att få starta inom en snar framtid. Och. Så. Vidare.
Lasse kommer även in på att serien fortfarande är i sitt sköte och att vi nog borde vänta ett X antal omgångar innan vi börjar döma hit och dit. Där har han givetvis en poäng, och att Piteås allra slugaste räv har koll på sina och lagets grejer är jag lika säker på som Jimi Hendrix var säker med sin gura, det finns få om någon GM i Sverige med de skickligheter och kunskaper han besitter.

Lasse har väldigt många strängar på sin lyra, och att han kommer göra sitt yttersta för att ge Wallson allt han behöver för att lyfta Le Mat betvivlar jag icket.
Men för er som tänker söka upp honom för att söka svar på vad som kan hända i framtiden har jag bara ett råd:
Bege er ut till skogen och försök att fånga en räv istället, det blir för er mycket lättare.
Och det är på mitt kryptiska sätt en hyllning till Skellefteås slugaste man, även om det stundtals kanske ser ut som att jag sågar honom.

Bloggkrönika signerad Robin Lindgren

Bloggkrönika signerad Robin Lindgren

4 kommentarer

  1. Tycker att du drar på lite för stort i att Skellefteå skulle vara i någon sorts kris. Mycket handlar om att målen inte gått in. Powerplay igår mot Karlskrona var på många sätt det bästa PP jag sett skellefteå spela nånsin åtminstone två av dom. Det enda som saknades var att pucken inte gick in. Zacke hade en i stolpen och en på en liggande målvaktsklubba i samma byte. Nån gick i ribban.

    Spelmässigt hade AIK 16-1 i skott i sista perioden men gjorde bara ett mål.

    Spelmässigt var AIK väldigt bra mot både Djurgården och Örebro i matcher man förlorade.

    Tycker helt enkelt att det inte finns någon kris. Spelar laget såhär i fortsättningen kommer de att vara med och slåss om titeln. Finns inget behov av att söka en förstärkning. Men det är klart om Jocke Lindström får sparken så ska man förstås jobba hårt på honom, eller om nån av våra NHL-flyktade spelare som inte får matchtid vill åka hem så är de välkomna. Men att aktivt förstärka nu för att det skulle vara nån kris tycker jag är fel.

    • Att målen inte gått in handlar inte bara om otur man måste våga se utanför ramarna också. Laget har en sällan skådad ineffektivtet och i ärlighetens namn saknar man den där riktiga snipern, den renodlade. Lex Gynge, Möller, Strömwall etc.

      Tycker inte heller att Skellefteå är i kris, bara att det finns saker som just nu behöver ses över. Och min krönika riktar sig mot nuet med en liten släng av framtida guldkamp.

      Att Skellefteå var väldigt bra mot DIF / ÖHK håller jag med om – i korta sekvenser. Men över hela matchen gjorde man inte någon bra insats och där ligger ändå ett problem.

      Ha en trevlig helg smogz.

      • jag tvivlar inte att denna djupa svacka,men näär det är gratis se AIK live o inte fullsatt,jag har säsongskort sen10år,o fortsätter,så länge hockeybussen finns kvar,AIK måste ligga sämst4 iserien,annars försvinner publiken o hockeybussen,o såsmåningom företagsreklamen,VAKNA !!Lasse medflera,Ir10p1

  2. Jag drar på ordentligt,det är dags för tränarbyte,eller låta Bert ensam ta över skutan,jag tror att man inte ser lika på hur man ska coacha laget både i istid för varje spelare,som det nu är så är vissa på isen jämt,trots att man är sämst match efter match.På en träning måndagen efter slakten i Göteborg,kom en av tränarna och var som det såg ut oerhört irriterad,både under träningen,och efter träningen då han läxade upp någon som satt alldelens intill spelarutgången,den uppläxade måste ha någon uppgift i organisationen vad jag kan kan förstå.En person visste att berätta att innan träningen var det ett krismöte,även om AIK aldrig skulle kalla det så.Nej något stämmer inte för närvarande,då näst intill alla ser som att man trampar vatten.Och AIK måste inse att man måste se över truppen minst ett par spelare måste entledigas,och bättre måste in.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *