Matchtext: Svensson bjöd på show i Schweiz

HC Davos (Schweiz) – Skellefteå AIK 1-1 (1-0, 1-1, 0-0)

1-0 (16.53) EQ Marc Aeschlimann (Dino Wieser, Devin Setoguchi)
1-1 (23.47) PP1Andrew Calof (Terry Broadhurst, Erik Forssell)

Skott på mål: 26-34 (13-9, 6-14, 6-11)
Utvisningsminuter: 6-10 (0-4, 4-2, 2-2)

Matchens tre stjärnor:

*** Markus Svensson – Ohotad etta i Skellefteå ikväll, stod för flertalet räddningar som lätt är kvalificerade för en höjdpunkts-film i slutet av säsongen.
** Adam Pettersson – Fortsätter att visa god form och hade ikväll ett dussin individuella prestationer där motståndarna såg ut som statister. När lossnar målskyttet?
* Terry Broadhurst – En av de piggaste på isen och hade bud på ett par mål.

———————————————————————————————————-

 

CHL har inte alls gått hem i svenska hem, men jag är så tacksam att matcher som ikväll förgyller denna turnering som har mycket att lära, men ändå är lovande och ger hopp för en framtida stor europeisk klubblagsturnering.
Publiken i Davos bjöd verkligen på en härlig inramning.

I Skellefteå har Champions Hockey League inte lockat åskådare och arenan har ekat pinsamt tom under hemmamatcherna mot nya och häftiga motstånd. Detta är ett problem som genomsyrat alla svenska lag i turneringen, givetvis en mycket tråkig syn. Då är det tur att publiken dras till matcherna i en betydligt bredare front ute i Europa.
Skellefteås dubbla bortamatcher i Slovakien, slutspelsmatch i Berlin och kvällens kvartsfinal i Schweiz har bjudit på en stämning som gått ut på ett härligt sätt i TV-rutan.
I CHL ligger en stor del av ishockeyns framtid i Europa. Vem vill inte ha en lika högt ansedd turnering som motsvarar fotbollens CL?
Jag kan dock inte påstå att jag är helt oförstående till det uteblivna intresset, turneringen har som jag redan nämnt mycket att fundera över och mycket att förbättra. Den där känslan att ”alla får vara med” är en. Låt turneringen bli prestigefylld, låt de bästa lagen vara med och vig endast ett fåtal platser åt lag från nuvarande blåbärsnationer som får kvala in.

Kvällens match var i mina ögon en av de mest intressanta och underhållande såhär långt i Skellefteås CHL-äventyr 2015/2016. HC Davos är ett gediget lag med såväl spets som bredd och i deras spel känner jag igen lite av det som gjort Skellefteå till den maktfaktor de just nu är i svensk ishockey. Hemmalaget såg i den första perioden ut att ha ett gigantisk övertag, kanske tack vare rutinen av att spela på 2000 meters höjd (?), eller möjligtvis stärkta av det massiva trycket från hemmapubliken.
Helt oväntat föll därför inte matchens första mål bakom kvällens gigant Markus Svensson i slutminuterna av den första akten.

De avslutande två perioderna ryckte Skellefteå upp sig markant och var stundtals det bättre laget med bud på flera mål. Det blev bara ett, men det räckte för att ta med sig ett oavgjort resultat till returen som spelas i Skellefteå om exakt en vecka.
Bäst i det svartgula laget denna kväll var utan konkurrens målvakten Markus Svensson som gör en av sina kanske främsta insatser såhär långt in på säsongen. Räddningen vid Davos 3-mot-1 läge och framförallt vid pucken som videogranskades håller absolut högsta klass, inte svensk.
Internationell klass.
I NHL finns det en bred svensk målvaktskultur även om det denna säsongen ser rätt mörkt ut för svenska målvakter. Men hur länge dröjer det innan något NHL-lag inser hur bra Skellefteås burväktare är?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *