Ta hem matfisk!

Catch & release(C&R) i alla ära men tänk på miljön, tänk klimatsmart och ekologiskt!
Mitt fiske består till största del av abborre, gädda, lake och öring, det är fiskar som klassas som matfisk. Abborre är en delikatess som det finns hur många som helst av i våra sjöar och hav, den är alldeles utmärkt att steka, koka eller stoppa in i ugnen med varierande tillbehör. Gädda finns också överallt men det är mycket ben i den men har ett fantastiskt kött, man kan koka den eller göra en underbar gäddfärs. Gäddan är även en stor exportfisk till olika platser i Europa, varför ska inte vi kunnna äta våra 3 kilos gäddor? Lake anses inte så fin men det är en torskfisk och smakar likadant, jag känner ingen skillnad och det tror jag inte att ni skulle göra heller på ett blindtest? Den finns i åar, sjöar och älvar. Öring är ju en populär matfisk och serveras på många restauranger, man kan fiska den i älv och hav. Det finns ju många fler fiskar som är matfisk, jag koncenterar mig dock på de vanligaste som jag kommer åt kring Umeå.

Det känns viktigt att vi sportfiskare och andra använder de naturresurser vi har, fisk fångas och äts överallt på jorden. Den fraktas långa sträckor för att vi ska kunna köpa halvfabrikat eller frusen fisk på affärerna. Jag fiskar för att ta hem mat, det ger samtidigt en möjlighet att komma ut i naturen, att njuta på en is med solen gassande. Att sitta eller stå i en båt och leta abborre eller gäddor med olika fiskesätt, en blåsig, regning, solig, mulen, vår, sommar eller höstdag. Fantastiskt!! En nackdel är att man måste använda bilen eller båt, att ta sig till olika fiskeställen med sin utrustning kan vara lite klurigt. Men jag gör hellre det än att köpa fiskpinnar från andra sidan jordklotet eller vart de kommer ifrån!!!

Jag tycker att det är helt rätt med C&R, det gäller bara att välja vilka fiskar man ska släppa tillbaka. De största fiskarna är oftast honor som bär på mycket rom, släpper man tillbaks en sån får man fler fiskar att ta sen. Välj vilken fisk du tar hem efter ditt eget sunda förnuft!
Använd C&R men spara matfisk från fisketuren, tillaga den och njut!!
Skitfiske
M

1 kommentarer

  1. Riktigt bra skrivet! Här får du med en aspekt som jag inte tänkt på. Hur bra som helst att äta den fisk man fiskar, men som du skriver, vissa fiskar och fisk från vissa vatten och vattendrag bör släppas tillbaka för att behålla en stark stam.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *