Bottenmete i sjön


Tavelsjö fick sig ett besök i eftermiddag, jag åkte efter jobbet och förväntansfullt styrde jag mot ”tarmgrundet” med två riggade haspelspön med tackel för botten mete med död mört. Jag provade ett tackel med vajer och ett tackel med fluorocarbon (FC), nyfiken på att se vad som skulle fungera bäst? Grundet är ca fem meter djupt och där finns det stor abborre enligt svärfar Affe och gädda som jag har erfarenhet från själv. När jag läst på webben om mete efter abborre så säger många att det är ”kört” med död betesfisk (deadbait) för att få stor abborre, min tanke var att börja med deadbait och under tiden ”pimpla” för att kanske få mört. Masken jag sparat från helgen var fräsch, det innebar att jag slapp kröka rygg och gräva för att hitta några stackare att kroka på!

Jag gör iordning båten och stannar till alldeles förbluffad, ett yngel ligger på botten alldeles vid propellern. Jag lyckas smyga fram och ta ett kort, ändrar på kameran och börjar filma trodde jag när jag märker att jag inte tryckt på knappen ordentligt! Klantskalle!
DSC03457.JPGLakyngel (Foto: Mats Söderholm)

Vilken katastrof, ute på grundet blåser det enormt och ankaret lossnar flera gånger. Tacklen fungerade alldeles utmärkt men med helt värdelösa spön, för veka och man ska absolut inte bottenmeta från båt som snurrar runt ankaret när vinden vänder 4-5 gånger på någon timma! Samtidigt upptäcker jag att jag glömde pimpelspöt i bilen så det var bara att glömma levande betesfisk! Då tröttnade jag och åkte in till vassen efter Tavelsjövägen, där hade jag ett jättehugg och några följare men ingen gädda i båten. Flyttar mig några gånger, ankrar och tänker att nu är det dags. Jag hänger på min grå salmo slider flytande, kastar några gånger och där sitter en fin gädda på ca 2,5 kg som jag krokar av i vattnet direkt. Åker sen tillbaks efter vassen och byter till en av mina fyra nya salmo. Jag väljer den orangefärgade slider sjunkande, kastar ett kast och tar en gädda på ca 0,8 kg som Affe och svärmor Elsa fick ta hand om! Börjar bli less så jag avrundar och åker till bilen, där packar jag om för en pimpelstund.

Åter ut mot ”tarmgrundet” och hittar av det perfekt, kollar att ankaret sitter fast ordentligt och krokar på ett gäng mask på pirken. Får hugg direkt och tar upp en fin matabborre, härligt att dem äntligen vaknat tänker jag och skickar ner grejorna igen. 20-25 stycken abborrar blir det men jag tar bara hem tre som håller måttet att filéa. Jag njuter av vågskvalpet och solen värmer skönt, vinden vänder igen och jag tittar upp mot himlen. Stora svarta moln närmar sig snabbt från norr, någon minut senare piskar hagel i mitt ansikte! Snabbt plockar jag ihop och vänder hemåt, vågorna har ökat otroligt så jag måste vända upp och köra mot vinden. Dyngblöt sitter jag där och hagelkulorna vill aldrig ta slut, vänder tillbaks och kör med vågorna till båtplatsen och får kämpa med årorna sista biten mot land.

Match i lördags och vinst med 2-0 mot Brage, lördagens stjärna blir återigen målvakten Vladimir Sudar för en alldeles utmärkt insats! Alla tre målvakterna är i bra slag, Johan tar stora steg efter sin ljumksskada och Tim visar att han att vill konkurrera. Suveränt grabbar, det är fruktansvärt roligt att träna med er!!!!!   

Några timmar på sjön och det känns helt fantastiskt, på söndag är det läge igen för ett antal båttimmar. Jobb och träning på torsdag, tandläkaren med Felix och begravning på fredag. Scoutavslutning med Felix i Fidodalen på lördag  och toppen under helgen blir Sverige-Danmark hemma framför tv´n på lördagkväll, grilla och lite ”bira” som avslutning på några stressiga dagar! En vinst mot Östersund borta på söndag känns som en bra avslutning på helgen, alltid lika spännande att vara hemma och vänta på sms-rapporteringen! Kör hårt grabbar!!

Skitfiske
M

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>