Fredag med Tommasi

Tommasi torde vara en av de snabbast växande producenterna i Systembolagets portfölj. Husets röda viner säljer som aldrig tidigare och ska man tala på ekonomers vis kan man bara konstatera att deras tillväxt de senaste fem åren varit makalös.

Italienska vinproducenten Tommasi verkar i Valpolicella, Veneto, området för Amaronevinerna som många konsumenter tagit till sitt hjärta. Men Valpolicella är faktiskt mycket mer än Amarone precis som att Tommasi har druvodlingar i andra delar av Italien, där de gör andra typer av viner än det klassiskt kärnfriska Valpolicellavinet.

I veckan var Pierangelo Tommasi (export ansvarig) på Stockholmsvisit och jag fick tillfälle att tala och prova några viner med honom. Och de gör det bra, vinerna menar jag, för knappast någon skulle säga något graverande eller nedsättande om kvalitet och stil. Såklart känner och upplever vi smak olika men, ex gillar jag deras vin från Toscana av druvan alicante, Poggio al Tufo Alicante 2009 (art nr 75851), skarpt men jag vet också att den violkärniga, kryddiga och strama smaken inte spontandirekt tilltalar andra. Och så var det ju det där med att servera vinet till maten….

Men oavsett skillnaden i våra smaklökar så är veckans fredagsvin-tips rena rama kioskvältare, för många skulle jag vilja påstå. Personliga och i trevlig vardagsstil.

Så ska vin smaka på fredag – salute!

Fredagstips
Vitt
Tommasi Addortat Appassimento 2011 (2147), 89 kr
Torr, gulfruktig mogen och trevlig smak. Lättsam nötkaraktär i eftersmaken.
Busbra husvin, och gärna till syfransk fisksoppa.

Rött
Tommasi Graticcio Appassimento 2010 (5354), 89 kr. Finns även på box för 279 kr.
Medel till fyllig. Kärnfrisk smak, mandelton, inslag av örtkryddor och mörk frukt. Lätt animalisk twist.
Smaken på vinet gör att du vill äta, bara så.

Artikel om Tommasi på Vinbanken från december 2010.
Tommasis hemsida.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *