Fredagsvin till Kåldolmens dag

Det visst du kanske inte men idag är den officiella Kåldolmens dag. Kåldolmens dag firas för att påminna om att det mångkulturella utbytet inte är något nytt utan att det är den grund vår kultur vilar på. I Stockholm firas Kåldolmen i Kungsträdgården från kl.12 till 13.30.

Det är Karl XII, hans staty återfinns i Kungsträdgården, vars plan var att erövra Moskva men som istället fick ta till reträtt till sina allierade i det osmanska riket som tagit dolmen till Sverige. När hans armé återvände hem efter fem år följde många turkar med och de tog med sig rätten, vinbladsdolmen ”dolma”. I Cajsa Wargs kokbok – ni vet, man tar vad man har – har hon bytt vinblad till kål. Logiskt.

Till kåldolmar passar röda framför vita viner om ni frågar mig. Deras karaktär ska vara mjuka och bäriga.

Tips – Fredagsviner, röda, mjuka och bäriga
Torres San Valentín (12755), Spanien, 63 kr
Beaujolais Pierre & Paul (5468) , Frankrike, 65 kr I PET-butelj, + 1 kr pant.
Mezzacorona Marzemino (22372), Italien, 67 kr
Jacob’s Creek Grenache Shiraz (6419), Australien, 69 kr

Kanske allra bäst är öl, gärna en mjuk ale med som max, medelstor beska (ni vet – det är lingonen som sätter stilen till del).

För ölvänner: Ännu en lista på årets julöl 2012 finns nu på Vinbanken. Skribent  är Anders Bergström som är en auktoritet och mycket välrennomread ölkännare.

Tack för bild: Spisa.nu, Foto: Martin Hanner

Trevlig helg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *