Bästa lilla chablisen

Petit Chablis heter det såklart och ‘lilla’ syftar på en av tre kvalitetsklassificeringar, de så kallade AOP;erna (tidigare hette det AOC). Vinerna är vita och de tre klasserna i distriktet Chablis är indelade i Petit Chablis, Premiers Crus och Grands Crus-områden. Den senare är finast och står för ett mycket litet område uppdelat på sju olika platser. Således är Grands Crus-vinerna bland de mest sällsynta och priserna blir höga.

Men nu är det ju så att välgjorda chablisviner smakar så fantastiskt bra och även om man inte har obegränsade medel att röra sig med är det inte konstigt att söka de bästa köpen bland vinerna i de lägre kvaliteterna. Helst ska det vara ett vin som smakar ‘mer’ än vad det kostar och även om dessa fynd är sparsmakade så finns de och ofta hittar man dem bland vin med ny årgång.

På senaste provningen, som hölls på Systembolaget i tisdags, provade vi bl a nya årgångar och ett av de i särklass bästa vinerna i den gruppen var:

Petit Chablis Domaine Sainte Claire 2012 (5588), J M Brocard, Frankrike, 109 kr
Druvan är chardonnay varför det inte är konstigt att vinet smakar av gröna äpplen. Det är krispigt, rent med fin fruktsyra och har inslag av både citrus och mineral.
För mig är det här vinet ett fynd!

Serveras bäst till mat som fisk eller skaldjur naturell sprinklade med citron eller en sallad med vinegrette. Fisken är helst vit och tillbehören gröna. såsen kan vara en vitvinssås.

Vill ni ha fler tips på andra viner eller liknande, besök Vinbanken.se.

Trevlig helg!

2 kommentarer

    • Hej Anonym,
      Tack för omtanken, om jag tolkar din fråga rätt. Det kan låta som ett märkligt arbete att verka som vinjournalist eller för den delen, sommelier. Men precis som matskribenter eller kockar kan inte heller vi äta eller dricka när vi jobbar. Vi provar och bedömer smak för att sedan förmedla våra intryck i skrift, kockar lagar mat åt restauranggästen. Förmodligen spottar jag ut mer vin varje år än vad ”normalkonsumenten” dricker. Att ha en fungerande lever är således avgörande för hur och att jag kan utföra mitt arbete.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>