Triss i Aussishiraz

I Australien närmar sig snart våren och en ny växtsäsong tar fart. Påtaglig blir skillnaden när ställd i jämförelse med norra Europa som har påbörjat skörden av årets druvor. Vinskörden 2013 i den norra hemisfären är i gång. De ligger före på södra halvklotet och vad gäller viners utveckling gör sex månader mer eller mindre, stor skillnad.

Detta gäller för alla viner oavsett ursprung. Som konsument är det viktigt att tänka på två saker. Vad är det för vin (kvalitet) och varifrån kommer vinet.

Enklar viner, ofta varumärkesviner tappade i PET, box eller glasbutelj med skruvkapsyl, smakar generellt bäst när de är unga. Handen på hjärtat – de är ju inte vinerna som man snurrar runt i sitt vinglas och ahhaaa…doftar, sniffar och ojar sig över.
Att tänka på speciellt är att många av dessa kommer från södra halvklotet, de ligger lite före så att säga. Kan vara bra att notera på boxvin samtidigt som man kollar boxens tappdatum.

När kvaliteten skruvats upp ett snäpp i vinet ökar priset (brukar följas åt rimligen) och jag väljer således aktivt en annan typ av vin. För viner vilka kan rankas vara av god kvalitet spelar tid roll. (notera – jag säger inte att billiga viner inte har eller kan ha kvalitet för de har de ju såklart!) Det blir skillnad i smak. Extra spännande är att det faktiskt inte behöver vara ett superduper vin i den bemärkelsen att prisnivån ligger på tusentalskronor.

Det är min rekommendation till alla vinintresserade att lägga undan två flaskor av ett vin som ni själva gillar och som har: tydlig smak av frukt och struktur av tanniner (den kärva förnimmelsen i gommen). Tid gör att smak-er fogas samman, utvecklas och nyanseras. Det är verkligen superkul att upptäcka hur ett vin och dess smak utvecklas, och man behöver inte investera stora summor i detta ”experiment”. Förutom vinerna nedan finns förslag över hela världen några av de jag tänker på först finns bland de röda vinerna från Portugal, Spanien, södra Frankrike och Italien.

Fox Creek Short Row Shiraz 2011 (6145), McLaren Vale, 154 kr
Balanserad. Röd och mörk frukt, inslag av mynta och skön struktur. God eftersmak. Förmodligen det bästa av dessa tre vad gäller lagringspotential.

Peter Lehmann The Barossa Shiraz 2011 (16381), Barossa Valley, 119 kr
Finstämd och elegant med en stor portion härlig shirazfrukt, mörka nyanser med lätt bärighet, och inslag av kryddor. Nyanserad!

Penfolds Kalimna Bin 28 Shiraz 2010 (16320), South Eastern Australia, 179 kr
Nästan lite sötmustig i sin smak som förvisso ger en indikation att ”drick nu” i s f spara vore det inte för en skön dos stramhet. Vinet är trevligt, bra att dricka nu och då som bäst till vällagad mat som älgbiff, sockerärtor och rostad potatis (ex).

 

Trevlig helg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *