Fredagsvin hela helgen

Hösten är spännande för vin och matälskare. Nu är tid att för alla som gillar smakrik mat och bland de röda är det högsäsong för vinerna med mustig smak.

Tre röda-vintips till smakrika kötträtter
Conde de Valdemar Crianza 2009 (12659), Rioja Spanien, 69 kr
Trevligt okomplicerat rött vin som smakar kryddigt av mörk frukt, en hint av russin, fat och choklad.

Vin i liten flaska
De små vinbuteljerna blir alltmer populära. Inte konstigt då både variationen i utbudet breddats och innehållet, vinernas kvalitet ökat. Anledningen till uppgraderingen i halvflaskesortimentet är att Systembolaget satsat stort på vin av hög kvalitet. Riktigt spännande att prova nu är halvflaskan av

Chianti Classico Riserva Ser Lapo 2008 (73864), Chianti Classico Italien, 89 kr för 375 ml.
Här är vinet som kan passa till lammlägg med skysås, rotsaker och Karl-Johansvamp. Smaken på årgång 2008 kan man beskriva som stram, nyanserad och tät av mörk frukt och kryddor. Just nu kan man även ta tillfället att prova två årgångar av vinet mot varandra eftersom helflaskan, samma vin och artikelnummer, precis har bytt årgång till 2010.

– Årgång 2010 rankar jag som den bättre av de två, berättar Francesco Mazzei när jag träffade honom i Stockholm helt nyligen. Han tillägger att vinet med årgång 2010 ännu är ungt och att det behöver mer tid för att ge de ungdomliga och strama syrorna tid att integrera med frukten.

Det är spännande att jämföra de två årgångarna för skillnaden är om inte stor så i alla fall märkbar för årgång 2010 utmärker sig tydligt med sin goda portion fruktsyra som gör att smaken upplevs som mer elegant. Ser Lapo görs av druvorna sangiovese och en liten del merlot, max 10 procent.

Gagliasso Ciabot Russ Nebbiolo 2011 (74186), Langhe Italien, 159 kr
Ännu ett stramt, nyanserat vin. Här är en nykomling som tagit sig från beställningssortimentet till det ordinarie på egna meriter. Smaken är elegant och har inslag av körsbärsfrukt och nypon. Läcker!

Fler vintips
Hade du hellre sett tips på vita viner eller om du söker vin i en annan prisklass alternativt från ett helt annat ursprung är du välkommen till Vinbanken.se. Här skriver några av Sveriges ledande vinskribenter och sommelierer om vin, för alla.

Trevlig helg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *