Personliga favoriter med ”the fantastic four”

Visst har vi väl alla en eller ett par ”goa” viner vi gärna återkommer till. Jag har det och som tur är de ganska många varför någon slentrian aldrig uppstår när jag går till bolaget.

Summerar några av mina säkra vinval, dom jag köper själv och som jag gärna vill rekommendera. Och bara för att vara rättvis – självklart är vinerna nedan bara några av många gärnaköp.

Först ut och i egen klass är de röda vinerna från Riojaproducenten Conde de Valdemar. Bodegan levererar vin av en alldeles speciellt hög klass, därtill med minipris och jag kan fritt välja stil beroende på vilken kvalitet vinet har. Crianza, Reserva eller Gran Reserva.

De italienska producenterna Poliziano, Marchese Mazzei, Umani Ronchi, Fontanfredda och Valle Reale är kan man säga moderna med fötterna väl förankrade i tradition vilket ger deras viner en omisskännlig, snygg stil. Från Italien kommer också  busenkla husvinsvalen,

I Filari (nr 2394), 69 kr,
Mezzacorona Marzemino (nr 22372), 69 kr
Salice Salentino Riserva (nr 7570), 69 kr
Mauro Primitivo (nr 32364), 60 kr

Familjen Tommasis viner kräver snart sagt ingen presentation så populära är dom och det med all rätt, dessutom finns vinerna i snart sagt varje bolag. Med planering och som gåbortpresent faller valet på en magnumflaska Tommasi (22350).

I Frankrike går jag omedvetet till hyllan där jag hittar de vita eller röda vinerna från Château Mont-Redon, Delas, Guigal eller för extra allt och fest; Chateauneuf-du-Papen Domaine du Vieux Télégraphe. I Bourgogne är valet producenten Jadot när jag söker vin av bra, bastypicitet och för de lite mer nischade vita, till vinerna från Château Fuissé i södra Bourgogne. Om det ska vara vitt och fräscht med tydlig smak är min sedan en tid tillbaka stora, stora favorit J M Brocard som förlåt mig goda Clotilde Davenne, blev så mycket tydligare när ni två separerade.

I Tyskland är ett av mina absoluta toppval vinerna från Juliusspital i Franken. Mums! Och från Österrike väljer jag snart sagt vilken producent som helst bland de vita men är lite mer sparsmakad bland de röda.

Vinerna, röda, jag aldrig tröttnar på och som jag brukar beskriva som ”vin med attityd” är:

Montefalco Rosso Arnaldo Caprai (nr 99205), 119 kr

Château Bouscassé 2008 (nr 2204), Alain Brumont, 119 kr

Le Tense Sassella 2009 (nr 32341), Nino Negri, 135 kr

Cúmaro Conero Riserva 2008 (nr 2349), Umani Ronchi, 149 kr

 

Från Sydafrika väljer jag utan att blinka pinotagevin, gärna från producenten Stellenzicht men helst köper jag återigen en eller flera magnumbuteljer från Jacobsdal (22055) som jag sparar för ”aha-stor” vinupplevelse.
Ska det vara bubbel kan producenterna Pongracz och Boschendal rekommenderas.

Roligaste boxvinet i år kommer från Chile och är av druvan pinot noir, för övrigt ett vin och stiltyp av smak som kan passa till julbordets rätter.

Cono Sur Bicicleta Pinot Noir (nr 6560), 229 kr för 3L box.

Söker ni fler vintips är ni välkomna att besöka Vinbanken.se. I veckan har jag publicerat en topp-lista över årets bästa bubbelviner. Årets bästa champagner och mousserande viner.

Trevlig helg!
/Elke

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *