Tid för vita viner

Det är dags för vitt vin. Ett glas vältempererat vitt vin smakar extra bra när årstiden vänder och smaklökarna gör sig redo för kommande vårprimörer. Kan snart inte vänta längre på ramslök, nässlor och dilamm. Trevlig helg!

20140310_vitt vin

Torres San Valentín Parellada 2013 (3223), Spanien, 59 kr
Halvtorr, druvig smak med inslag av päron, persika och honung. Jag serverar vinet till rätter med smak av citrongräs, cocos eller spiskummin. passar också utmärkt att servera som ett väl kylt glas vitt till småplock som turkisk meze. Låg alkoholhalt smakar också bra och jag noterar denna som en ”lätthet”. Trevligt.
Betyg: 3

Pinot Bianco Weissburgunder 2012 (4607), Nals Magreid, Trentino Alto Adige Italien, 90 kr
Torr, medelfyllig. Mogen grön frukt, äpplen och päron, inslag av örter, nyanserad. Tydlig mineralton. Balanserad eftersmak. Klockren!
Betyg: 5

Héritages Côtes du Rhône Blanc 2013 (2866), Ogier, Côtes du Rhône Frankrike, 119 kr
Örtigt personlig och intressant. Passar smakrik fiskrätt som mediumkryddad kötträtt med örtig krydda.
Betyg: 4

Alvarinho Contacto 2013 (6707), Anselmo Mendes, Vinho Verde Portugal, 159 kr
Spänstigt, druvtypisk i bemärkelsen smak av nektarin och grapefrukt. Gärna till skaldjur.
Betyg: 4

Vill ni ha fler vitvinstips och förslag, välkomna till Vinbanken och till artikeln –
Topp 10 vita viner under vårtema

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *