Från bärs och bira till fin-öl

Det var inte länge sedan restauranggästen beställde öl som en stor eller liten stark och för den som sökte alternativ var de på sin höjd Carlsbergs starka Elephant Beer eller Spendrups balanserade och tyskinspirerade Bügelbier. 

Idag låter ovan som en bris från Jurassic Park-eran och orden bärs, bira eller att ta sig en blecka är förmodligen lika obegripliga. Läs mer om orden och vad de betyder på Vinbanken.

Att öl har utvecklats och förfinats av de stora tillverkarna precis som att många små bryggerier poppar upp över hela landet visar på ett större och ökande intresse och djupare kunskap om maltbrygder. Öl är också folkligt på ett mer direkt sätt och kanske är det för att vem som helst kan bygga eget öl. Det är hyfsat enkelt att förstå tillverkning och typers framställning.

Tips idag är öl. För er som söker vintips finns nya förslag i #Vinköplistan.

Den alkoholfria Julbordslagern Eriksberg från Carlsberg (1690), 11 kr är helt enkelt ’strålande’, full pott i poäng och på egna meriter ett val framför andra öler.
Betyg: 5+

Senast provade starka öl:

Sigtuna Winter IPA Organic (11319), 19,90 kr
Färgen är mörkorange, doft och smak aromatisk, knäckig med markerad beska och smak av grapefrukt. Passar för alla som gillar ’beskt’.
Betyg: 3+

S:t Eriks & Mathias Dahlgren Winter DIPA (11344), 29,90 kr
Mörk orangefärg. Doften är stor, aromatisk humledriven med drag av gul frukt, knäck och en balanserad beska av en aning grape. Fin eftersmak.
Betyg: 4+

Trevlig helg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *