Njut av Winter

Enligt kalendern är årstiden vinter, vilket är sant i Norr men tveksamt i södra Sverige. Helt säker på vad man får, när det gäller vin och det som hälls i glaset är man däremot med producenten Stefan Winter.

Familjen Winter har producerat vin sedan 1600-talet. Stefan med bror driver nu egendomen sedan 2000. Vinstockarna har en ansenlig ålder, i snitt är de 25 år vilket kan sägas närma sig en svävande ‘gamla-stockar-beteckning (ej officiell).

Ju högre ålder en vinstock har desto djupare har dess rötter letat sig ned och man vet att äldre stockar tål väderytterligheter bättre som att vinet de ger oftast har en större bredd i smak som nyans.

 

Stefan Winter Riesling Brut 2012 (7906), Weingut Winter, Pfalz Tyskland, 101 kr
Torr, lätt/medelfyllig smak av klockren rieslingkaraktär. Grapefrukt, gröna äpplen, citrus, lätt inslag av skiffer och fin längd. Vinet har trots sin lätthet en fin elegans och helhet.
Betyg: 4+

Vinet hör inte till de vanliga i bubbelsegmentet även om riesling gott kan användas till sekt och andra mousserande viner. Här har vi en bubblande 100 procentig riesling. Druvkarakteristiken sitter som en ‘smäck’ och smakupplevelsen är också mycket trevlig.

Kan eventuellt passa extra bra för alla dem som gillar sina bubbelviner i lite snällare stil, friska men ändå mjuka.

Tillverkning
Notera årgångsbeteckningen, druvor skördade under ett och samma år. Första jäsningen var på ståltank under temperaturkontroll, den andra jäsningen på flaska enligt den traditionella metoden. Vinet fick därefter mogna på sin jästfällning ca 12 månader innan degorgering, dvs då jästfällningen avlägsnas ur flaskan, varefter vinet får sin slutliga dosage. Dosagen ligger på 10 gram socker/liter.

 

Två stilla viner, finns i beställningssortimentet.

Stefan Winter Riesling 2013 (78578), Weingut Winter, Rheinhessen Tyskland, 101 kr  Torr, medelfyllig smak med tydlig rieslingkaraktär som är grapefrukt, gröna äpplen och lätt örtighet. Krispig och fräsch. Som drink innan maten eller till alla rätter där syran får komma fram.
Extra info: VDP Gutswein (Estate wines)
Betyg: 3+

Dittelsheim Weissburgunder 2013 (78576), Weingut Winter, Rheinh Tyskl, 161 kr
Smaken är torr (aningen sötma för den som har låg ingångströskel till söt smak), medelfyllig fruktig av gula äpplen, en knivsudda päron och aprikos. Smaken är tät, balanserad och har fin längd. Användbart vin, till kött och fisk eller bara som ‘mingelvin’. Extra info: VDP.Ortswein (Kalksten)
Betyg: 4

 

För info om och tips om vin, välkomna till Vinbanken!

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>